Патладжанът вталява и пази от пет вида рак

image (1) (Small)

снимка: VNews.bg

Патладжаните притежават редица полезни свойства. Препоръчва се те да се консумират преoи да узрея напълно, т.е. да придобият тъмнолилав цвят.Тогава те стават безвкусни, целулозата им загрубява и дори губят част от лечебните си качества.

Благодарение на съединение от типа SRG те са и своеобразно профилактично средство срещу рак на матката, на шийката на матката, на гърдатаq пикочния мехур и мозъка, източник /VNews.bg/.

Преимуществото на този зеленчук е голямото съдържание на минерали и витамини при минимум калории. Например, 80 г от него съдържат само 20 калории, но с тях си осигуряване 3 г целулоза, 1 г белтък, калии, витамин К и витамин С. Това означава, че колкото и патладжани да изядете, няма защо да се безпокоите за диетата си, разбира се, ако не прибавяте мазнина и мазни сосове при приготвянето им.

Те съдържат големи количества антиоксиданти – веществата, които ни помагат да защитим организма си от увреждания, предизвикани от вредните вещества, известни като свободни радикали. Тези зеленчуци са особено богати на антоциани. Това вещество осигурява необичайния им цвят. Проучване показва, че един от антоцианите, който се съдържа в патладжаните и се нарича насунин, създава ефективна защита на клетките от специфични увреждания. Освен това, те намаляват риска от сърдечни заболявания, подсилват сърцето и намаляват нивото на лошия холестерол. Малко известно, но сигурно е, че лилавият зеленчук контролира нивото на захар в кръвта и така намалява риска от диабет. Това свойство се дължи на полифенолите в него.

Дамите, които искат да отслабнат ще се зарадват определено, защото учени установиха неотдавна, че патладжаните подпомагат този процес, тъй като засищат за продължително време. Така, когато човек е хапнал от тях не огладнява часове наред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *