Само Родината ни може да изглежда така

rodina-2 (Small)
снимка: „Сдружение Азбукари“
Само Родината ни може да изглежда така! И идва време, в което нашата хубавица България, след всички вековни трудности и с народно единение ще се изправи по-силна, по-мъдра, по-смела, с огромен енергиен и духовен потенциал, за да покаже невиждания блясък на пендарите си на цяла Европа и света!
Преждевременната и нелепа смърт на родоначалника на организирания туризъм в България – Алеко Константинов му попречва да осъществи намерението си да премине по билото на Стара планина, източник /“Сдружение Азбукари“/.

 

Щастливецът често повтарял пред приятелите си: „Ако не успея да изпълня големия си план-блян за околосветско пътешествие, тогава ще се задоволя с едно пътуване по билото на нашата дивна Стара планина, на величествения Балкан, от единия до другия й край.
И вярвам, че това ще бъде твърде забавно и полезно скитане, тъй като ние познаваме собствената си страна не по-добре от азиатските и африканските пустини, защото живеем в родината си като равнодушни чужденци.“ Щастливецът „И всеки, който би пожелал да получи свързана представа за най-голямата ни планина и да изпита всички удоволствия, които може да поднесе тя на своите почитатели, той трябва да предпочете цялостното пътешествие пред откъслечните излети.

 

Последните напомнят разхвърляното четене на някое велико произведение; разкъсаното слушане на цяло музикално творение.“ Павел Делирадев,
„От Ком до Емине по билото на Стара планина“, София, 1934 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *