Орбан: Унгария не иска да стане страна на имигранти

2017-09-08T084438Z_1_LYNXNPED870J0_RTROPTP_3_HUNGARY-ISRAEL.JPG.cf (Small)

снимка: Гласове

Унгария ще продължи да отказва настаняването на мигранти на своя територия, въпреки решението на Европейския съд, който отхвърли жалбата й срещу квотите, определени от Европейската комисия за управление на бежанската криза. Това съобщи премиерът Виктор Орбан в петък, предаде „Ройтерс“.

„Трябва да вземем под внимание това решение, защото не можем да подкопаем основите на Европейския съюз – и зачитането на закона е основата на ЕС – но същевременно решението на съда не е причина да променим политиката си, която не приема мигрантите“, заяви Виктор Орбан по радиото, източник /Гласове/.

Унгарският премиер смята, че обвързването на въпроса за имиграцията с финансирането на европейската кохезия, както направи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, противоречи на правилата на общността и е „неморално“.

„Този проблем поставя сериозни принципни въпроси за това дали сме съюз от свободни европейски страни, чиито общи интереси представлява Комисията, или сме империя, чийто център е в Брюксел и издава заповеди“, каза унгарският премиер.

„Не унгарците оспорват правилата на клуба, а Комисията, която променя тези правила и това е неприемливо“, добави Орбан.

„Страните с колониално минало са се превърнали днес в имигрантски страни, които искат да наложат на нас, в Централна Европа, своята логика. Но Унгария не иска да стане страна на имигранти“, подчерта Виктор Орбан.

В сряда Съдът на ЕС отхвърли жалбата, подадена от Унгария и Словакия и подкрепена от Полша, срещу прилагането на плана за задължително разпределение на беженците в Евросъюза.

В решението си съдът в Люксембург посочва, че този механизъм е „пропорционален“.

Словакия обяви вчера, че зачита решението на Европейския съд, но отново потвърди, че позицията й няма да се промени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *