В Китай до две години 1/2 от новите коли ще са с изкуствен интелект

item_kola (Small)

снимка: Economic.bg

Пекин иска до 2025 г. страната да е лидер в областта на изкуствения интелект

Китай цели до 2020 г. да вгради технология за изкуствен интелект в поне половината от новите си коли, пише Reuters. Страната също така планира да покрие 90% от своите големи градове и магистрали с безжична мрежа, която може да поддържа „умни” превозни средства, източник /Economic.bg/.

Тези цели са част от проект за национална стратегия за „умни автомобили”, за която Държавната комисия за развитие и реформи (NDRC) иска да получи обратна връзка.

Целта на Пекин е до 2025 г. да стане световен лидер в областта на изкуствения интелект. Една от подцелите е увеличаване до 2020 г. на общата стойност на основните индустрии, свързани с изкуствен интелект, до над 150 млрд. юана (22.15 млрд. долара). „Умните” коли са ключова част от този проект.

NDRC коментира, че иска да изгради национален екип с представители от Държавния съвет. Въпросният екип ще трябва да ръководи иновация в областта на „умните” автомобили и планирано окуражаване на създаването на преференциални политики за свързаните компании. Тези политики биха могли да доведат до данъчни облекчения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *