„Терем“ се вдигна на протест

660_574bcf120703e8b7304c2886f71b9eda (Small)

снимка: pik.bg

Работници от „Терем – Флотски арсенал“ излязоха на протест днес заради опасения за източване на дружеството. Повече от 100 служители на завода блокираха за кратко пътя Варна-Белослав. Протестиращите са недоволни от идеята за сливането на „Терем – Флотски арсенал“ с „Терем – Овеч“ в Провадия, тъй като провадийското дружество има дълг от 2 милиона лева, източник /pik.bg/.

Опасенията на работниците са, че тези средства ще бъдат платени от „Терем – Флотски арсенал“, каза председателят на синдикат „Промяна“ във варненското дружество Живко Тузсузов. Той допълни, че има решение на Съвета на директорите на „Терем холдинг“ варненското дружество да закупи производствени халета и казарма, като сделката е около 2 милиона лева. Според него с тези две процедури ще стане източване на „Терем – Флотски арсенал“. Тузсузов каза още, че работниците искат от новия съуправител на дружеството Данко Момчилов да обяви какво е икономическото състояние на дружеството. Той каза още, че засега в дружеството има съкращения на пенсионери, които работят в дружеството, но има и много хора, които са напуснали, защото не са доволни от ситуацията.

Работниците коментираха, че сегашният управител Георги Стойков управлява много добре дружеството и недоумяват защо се налага компанията да е с двама управители. Изпълнителният директор на „Терем“ ЕАД Иван Досков коментира, че е пристигнал от София, за да се запознае с исканията на работниците. По думите му е нормално първо да бъде уведомено ръководството на холдинга, след което исканията да бъдат коментирани между ръководството „Терем – Флотски арсенал“ и холдинга. Той допълни, че не е стартирала процедура за вливането на „Терем – Овеч“ с „Терем – Флотски арсенал“. По думите му има подготвителни действия, но окончателно решение не взето. По казуса с халетата Досков обясни, че за него има решение на Министерски съвет от 2014 година. Той каза още, че вторият управител на дружеството е специалист и целия му професионален опит е свързан с кораборемонта. По думите му назначаването на втория управител се налага заради влошените финансови резултати на „Терем – Флотски арсенал“.

Вторият управител Данко Момчилов заяви, че дружеството е на загуба над 4 милиона лева през последната година. Той обясни, че са набелязани мерки то да излезе на печалба. Сред тях са преструктуриране му, за да бъде то ефективно. Той каза, че в момента в „Терем – Флотски арсенал“ има над 400 души административен и непроизводствен и около 150-180 производствен персонал, което според него е странно. Той обясни, че на много хора работните места могат да бъдат съвместени. За съкращения в дружеството става дума за хора, които са придобили и упражнили правото си на пенсия и от много години продължават да работят в компанията, каза още Момчилов, но уточни, че това ще се разглежда позиция по позиция. Той съобщи, че има нови поръчки в „Терем – Флотски арсенал“. Момчилов каза още, че се преговаря за договори за т.нар. паравоенни кораби, които са спомагателни към военните флотове, предаде БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *