Горанов очаква да кандидатстваме за чакалнята на Еврозоната до юни

item_goranov (Small)

снимка: Economic.bg

Финансовият министър припомни, че от 20 години левът е фиксиран към еврото

Очаквам България да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм ІІ (ERM II), по-известен като чакалнята за Еврозоната, до юни тази година. Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред чуждестранни кореспонденти в България, пише агенция Reuters.

„Най-вероятно ще кандидатстваме през първите шест месеца”, каза Горанов, а говорител на финансовото министерство потвърди, че той визира първата половина на 2018 г. „По никакъв начин не можем да представляваме риск за Еврозоната”, каза още Горанов, източник /Economic.bg/.

Той напомни за двайсетгодишното свързване на лева към еврото и за силните икономически основи на България, които отговарят на критериите за членство в Еврозоната.

България, която днес поема шестмесечното ротационно Председателство на Съвета на ЕС, иска да приеме еврото за своя валута и вижда потенциалното влизане в ERM II като признание на усилията си за реформи след присъединяването си към ЕС през 2007 г. Българският лев е фиксиран спрямо еврото чрез валутен борд, припомня Reuters.

Представител на Европейския съюз каза, че подкрепя плана на България, но не всички 19 страни членки от Еврозоната са съгласни страната ни да стане една от тях.

България има фискален излишък, инфлацията е под контрол и е една от най-слабо задлъжнелите държави членки на ЕС. Дипломати и банкери обаче коментират, че докато страната отговаря на формалните критерии за присъединяване към Еврозоната, тя трябва да реформира още повече своята икономика и да изкорени корупцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *