Ердоган: Турската република е наследник на Османската империя

redjep-erdogan-turciq-moje-da-vyrne-smyrtnoto-nakazanie-107227 (Small)

снимка: Мениджър News

Турският президент оцени султан Абдул Хамид II като един сред „най-важните, най-визионерски и най-стратегически мислещи“ личности.

Република Турция е продължение на Османската империя. Това заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган в рамките на церемония за стогодишнината от смъртта на османския султан Абдул Хамид II, състояла в двореца Йълдъз в Истанбул, предава „Анадолската агенция.“, източник /Епицентър.БГ/.

„Република Турция, както и предишните ни държави, които са продължение една на друга, е също и продължение на османците. Разбира се, границите са се променили. Формите на управление са се променили… Но същността остава, душата е една и съща, дори много институции са едни и същи“.

В тази връзка Ердоган оцени султан Абдул Хамид II като един сред „най-важните, най-визионерски и най-стратегически мислещи“ личности, които са оставили и своя белег през последните 150 години.

„Някои хора настояват да започнат историята на тази страна от 1923 г. Някои се опитват непрекъснато да ни откъснат от нашите корени и древни ценности. Ние се гордеем с историята си, без да правим дискриминация“, подчерта турският президент.

Абдул Хамид II, 34-тият султан на Османската империя, умира през 1918 г. Официалното провъзгласяване на Турската република от основателя ѝ Мустафа Кемал Ататюрк е на 29 октомври 1923 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *