Прощаваме се с Трифон Иванов

Прощаваме се с Трифон Иванов

Поклонението пред футболиста Трифон Иванов ще се състои днес от 13 часа в Двореца на културата и спорта “Васил Левски” във Велико Търново, съобщи /Dir.bg/.

Един от най-големите български футболисти почина от инфаркт в събота на 50-годишна възраст.

По време на траурната церемония на видеостени ще бъдат показани най-забележителните моменти от кариерата на Иванов. БНТ HD ще предава на живо поклонението.

Очаква се във Велико Търново да пристигнат и играчите от звездния български отбор от Световното първенство в САЩ през 1994 година, част от който беше и Трифон Иванов.

Спортният министър Красен Кралев издаде заповед, с която Трифон Иванов получава посмъртно “Венец на победителя”.

“Той остава невероятен играч, шампион на Австрия, шампион на България, носител на Купата на България, участник на европейско първенство, на две световни първенства. Фактите говорят сами по себе си какъв е бил Трифон. Родолюбец, мъж”, това сподели по БНР съотборникът му от “Етър” и националния отбор по футбол Бончо Генчев.

Трифон Иванов е роден на 27 юли 1965 година в село Горна Липница. В последните години заемаше поста председател на Зоналния съвет на БФС във Велико Търново.

Трифон Иванов ще остане в историята на българския футбол като един от най-добрите защитници – Футболист №1 на България за 1996 г., 3-кратен шампион на България с екипа на ЦСКА, а през 1996 г. става шампион на Австрия с “Рапид” (Виена).

Има 77 мача с 6 гола за “А” националния отбор на България, с който е бронзов медалист от световното първенство в САЩ през 1994 г.

Паметен ще остане неговият гол във вратата на Русия на Националния стадион “Васил Левски” на 10 септември 1997 г., с който България се класира за Мондиал’98.

Подобни новини

Вашият коментар