Строителство в Морската няма да има

Строителство в Морската няма да има

Иван Портних: Възмутен съм от внушенията, че администрацията е разрешила строителство в Морската градина.

“Входираме в прокуратурата преписката, т.е. наследените от предишната администрация документи за строежа в Морската година, съобщи информационна агенция “Черно Море”. Това е сага от 2011 г. и с решение на тогавашния Общински съвет се прави публично-частно партньорство за изграждането на детска градина с басейн в кв. “Чайка”. Това е направено и в замяна въпросният инвеститор е получил имота в Морската градина. Показах нагледно миналата седмица всички документи, с които разполагаме: кадастрална скица, нотариални актове, договори, анекси, актове за деактуване. Битува едно съмнение по отношение достоверността на тези документи и затова ги пращаме в прокуратурата”, коментира кметът на Варна Иван Портних по повод нашумелия наскоро случай със строителство в Морската градина.

Става въпрос за решение на Общински съвет – Варна, от 19 – 20.02.2011 г., касаещо имот с адрес м-ст “Салтанат“, №59.

“Омръзна ми да се оправдаваме за стари грехове – каза още кметът. – Всичко е наследено. Ако е имало нарушения ще се предприемат необходимите мерки. Не мога да се съглася с тезата, че едва ли не се допуска ново строителство в Морската градина. Това е казус от 2011 г. и този човек е построил цяла детска градина на стойност 1,4 млн. лв. Който иска може да я види. Действията, които ще предприемем могат да се случат след проверка от прокуратурата. И то само в случай, че документите, с които разполагаме (издадени от 3 институции) са некоректни. Ще припомня случая с Картофената къща, където заварихме иск на стойност 5,5 млн. лв. Спечелихме на първа инстанция, но сега делото отива във ВАС. Надявам се и там да спечелим, иначе това означава да зачеркнем от програмата 3 булеварда, за да платим за пропуснатите ползи на собствениците на този парцел. Затова трябва да сме убедени във всяка една наша стъпка, за да не се получи утре иск не само за 1,4 млн. лв. не само за изградената детска градина, а и за пропуснатите ползи”, добави кметът.

Иван Портних е забранил всякаква строителна дейност в Морската градина.

“Пак обяснявам: едното не е строеж, а е укрепване и то в само в тези граници. Другото е в контура на инвестиционния проект, одобрен от Общинския съвет през 2011 г. и така тогава е подписан договорът с общината. Понеже има напрежение съм разпоредил на Общинска полиция да стои на двата входа – до Делфинариума и до Зоологическата градина. Абсолютно се възмущавам от внушения на някои хора, че като кмет администрацията ми разрешава строителство в Морската градина. Ще започна по-отдалеч. През 2012 г. като общински съветник при приемането на Общия устройствен план ставах сам срещу всички, когато боядисахме в зелено (образно казано) Морската градина чак до Евксиноград. Само и само за да зачеркна всяка хипотеза за ново строителство там. А сега някой внушава обратното”, възмутен е Иван Портних.

Той припомни и сагата със забраната за движение по алеите в Морската градина.

“Помните ли колко пъти е издаване заповед от предната администрация и колко пъти е падала в съда, без да е разглеждана по същество. А по формални причини. Защото така е била издавана. Още тогава казвах, че борбата ще е дълга и нелека. Моята заповед съда я свали, разпореди да махнем бариерите, забранителните знаци. А колко пъти ме пращаха на прокуратура, вкл. и от предишния областен управител. Не искам да обяснявам на какъв натиск съм бил подложен. Всякакъв! В действително издадената от нас заповед не падна на формални начала. И поради тази причина тя беше разгледана по същество от Административния съд. Той я отмени не заради друго, не защото не е правилна, а просто законът казва, че това са алеи. Това е първото тълкувателно решение на съда по казуса. За да имаме крайно решение сам жалих решението на Административния съд, за да влезе във ВАС – като последна инстанция. И всичко е факт, тълкувателното решение на съда казва: това са алеи. И приключихме с движението на коли в Морската градина! А всякакви псевдоспасители защо не извървяха този път и по законов ред казусът да бъде окончателно решен”, добави кметът кметът.

Той припомни как за местните избори жители на местността “Салтанат” са създали своя партия и подкрепили неговите конкуренти. С исканията там да се строи, да има автомобили.

“Всички документи са в прокуратурата. Чакаме проверката и изхода от наследения казус, който е минал през Общинския съвет тогава, с благословията на предишната администрация, и с всички документи от инстанциите онова време. Пак казвам, няма да има строителство в Морската градина. Затова там е Общинска полиция. Коли в Морската градина също не могат да влизат, само за уикенда Общинска полиция е издала над 160 фиша. Това ще продължи!”, категоричен е кметът.

Във времето ще се разгледа в Общинския съвет как малкото живеещи в Морската градина ще имат достъп до имотите. Но това са единични случаи.

Подобни новини

Вашият коментар