Депутатите узакониха “плажа за природосъобразен туризъм”

Депутатите узакониха “плажа за природосъобразен туризъм”

Забранява се отдаването на концесия на плажовете Иракли, Корал и Бяла-Карадере. Това решиха депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Народните избраници решиха да поработят извънредно на 1 март, за да могат да приемат няколко закона и между другото да се поздравят за Баба Марта и да си разменят мартенички за здраве, съобщи /News.bg/.

По предложение на ГЕРБ и Реформаторския блок в закона вече се появява плаж за природосъобразен туризъм, който е “морски плаж, който с оглед на естествените природни дадености е необходимо да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите, при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност”.

Такива плажове са Иракли, Бяла–Карадере и Корал, което означава, че те няма да могат да се дават на концесия и съответно върху тях да се строят хотели и заведения.

Припомняме, първоначалната задача на измененията в Закона за Черноморското крайбрежие с вносител Министерския съвет бе само да прехвърли правомощията за предоставяне на концесии и отдаване под наем на морските плажове от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Министерството на туризма.

Впоследствие обаче депутатите прекроиха още закона и въведоха нови забрани. Най-спорната от тях бе предложението за забрана на къмпингуването, пренощуването и паркирането на сто метра от плажа. Предвидените санкции за всеки, който си позволи да опъне палатка или пък само да заспи на плажа, бяха за физически лица между 1000 и 10 000 лева, а за едноличните търговци и юридическите – от 10 хиляди до 50 хиляди. Обяснението на вносителите на тази промяна е, че трябва да се сложи край на дивото къмпингуване, което оставя след себе си тонове боклуци на родните плажове.

Именно тази забрана вдигна “на крак” протестиращи и те завардиха парламента още преди началото на извънредното заседание на депутатите.

В хода на обсъждането от Реформаторския блок предложиха все пак да отпадне думата “пренощуване”. “Стоим си с г-н Миков на плажа, пием си на шезлонга ракийка и в един момент заспиваме. И идва един чичко с мустаци от Министерството на икономиката и ни казва “глобяваме ви една депутатска заплата”, обясни предложението за отпадане депутатът от блока Костадин Марков.

“Нека да не отнемаме на малките крайморски общини възможността да повишат демографския принос”, предложи от своя страна и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Преди да пристъпят към окончателно решение обаче депутатите решиха все пак да чуят гласа на протестиращите. Заради това си дадоха 15 минути почивка и поканиха на среща в парламентарната зала “Запад” представители на недоволните граждани. След кратко умуване в сградата на властта все пак влязоха протестиращи и настояха пред депутатите да отложат гласуването на тази забрана.

Народният представител от ПФ Димитър Байрактаров обаче им обясни, че такава процедура в момента няма и ги посъветва да помолят колегите му от управляващото мнозинство просто да не приемат забраната за къмпингуване, паркиране и пренощуване на сто метра от плажовете.

Крайният резултат бе, че депутатите разрешиха пренощуването на плажа, но пък забраниха къмпингуването и паркирането на самия плаж и на сто метра от него.

Амбицирали сме се максимално бързо да подготвим летния сезон. Това обяви в кулоарите в парламента, министърът на туризма Николина Ангелкова след приемането на промените в закона.

Тя изтъкна, че в дефиницията природосъобразни плажове влизат Корал, Иракли и Карадере. Сега ще се разшири понятието къмпингуване с предстоящите промени в закона за туризма, за да може максимално да се ограничи безразборното разполагане на палатки, чували и каравани по плажа.

За нас наистина е важно да пазим природата, да развиваме устойчив туризъм, подчерта Николина Ангелкова. Според нея обаче трябва да има регулация по повод приетите от депутатите промени.

„Ние сме забранили т.нар диво къмпингуване”, заяви Ангелкова, като се похвали, че са отпаднали глобите.

Подобни новини

Вашият коментар