ДСБ се цепи, недоволни напускат партията, Кънев искал да я узурпира

ДСБ се цепи, недоволни напускат партията, Кънев искал да я узурпира

снимка svobodnoslovo.eu

Чрез апаратни хватки той е пробвал да отстрани конкурентите си за председателския пост и да смени ръководствата на местните структури със свои хора. Местните организации го заплашили с разцепление на партията, реформаторът променил устава на 27 февруари, източник /Епицентър/.

ДСБ е пред разпад. Тъмносинята партия се тресе от скандали, а недоволни структури масово напускат редиците й. Повод за недоволството е опитът на Радан Кънев да узурпира партията и да я превърне в тоталитарна.

Активисти го упрекват, че взел еднолично решение за минаване в опозиция. Така ДСБ по никакъв начин не можела да изпълни предизборните си обещания за реформи. Епицентър. бг научи, че част от ръководствата на структурите, които напускат, са влезли в преговори с ГЕРБ. Не е изключено да влеят в редиците на управляващата партия. Местните питат защо след като Кънев обяви, че парламентарната група минава в опозиция, Иван Иванов е все още зам.-председател на Народното събрание. И припомнят, че в началото на мандата той твърдеше, че ще ходи с велосипед на работа. Сега обаче не искал да се раздели с полагащия му се служебен „Мердецес“.

Днес, няколко дни преди Националното събрание на 13 март, 6 регионални координатори и 11 председатели на клубове заявиха, че са готови да напуснат. По думите им през последните месеци атмосферата в ДСБ станало изключително напрегната поради опитите на администрацията на партията да овладее структурите, “служейки си с различни похвати, а накрая – опитвайки се да промени устава на партията, зад който всички сме застанали, ставайки нейни членове”.

В декларацията си те посочват, че служенето с доноси и клевети е непристойно за партия с ценности, каквато претендира да е ДСБ. “Подмяната на волята на членовете и симпатизантите и яростната атака спрямо наши съпартийци, които избраха да изпълняват реформите, за които са поели ангажимент към своите избиратели, показва едно – нужна е промяна.”

Според десебарите, по ръководството на Радан Кънев и неговата изпълнителна администрация партията е на път да бъде разцепена от дребни сплетни и скандали, създадени за умиротворяване на структурите и осъществяването на едноличната воля на председателя. Изразяваме нашата категорична готовност да напуснем редиците на ДСБ, за да останем неопетнени от договорките и съглашенията под маса”, пишат те в декларацията.

От изявлението на регионалните шефове става ясно, че те се страхуват да обявят имената си, което е още едно доказателство за тоталитарните методи на управление на Радан Кънев. „Нашите имена ще обявим след Националното събрание на ДСБ, за да не станем обект на репресии от страна на ръководството и администрацията. Продължаваме да стоим зад ценностите, останали заключени между учредяването на партията и влизането й в договорки”, се казва още в декларацията.

Че Радан Кънев е направил опит да стане пълновластен господар на партията е станало ясно от първоначалния вариант на новия устав. Чрез апаратни хватки той е пробвал да отстрани конкурентите си за председателския пост и да смени ръководствата на местните структури със свои хора.

В началото на февруари ръководството на партията изпраща до структурите проект за нов устав, научи Епицентър.бг. Първоначалният му вариант отнемал пряката власт на местните организации и я съсредоточавал в ръцете на председателя. Записано било още, че се създават нови структури, които няма да минават през вътрешни избори и чрез които може да се заобикаля националното ръководство. Предвиждало се и създаването на клубове по интереси, с които на практика ще се обезсмисля присъствието и волята на досегашните активисти на партията. Така ДСБ била на път да се превърне в тоталитарна структура, в която волята на вожда се изпълнява безропотно.

Проектоуставът е предизвикал вълна от скандали в партията. Цели структури са заплашили да напуснат ДСБ, ако Радан Кънев не се откаже от намерението си да ръководи партията еднолично. В опит да овладее ситуацията, той наредил на обкръжението си да подготвят нов вариант, от който са премахнати всички спорни точки. По този начин, на 27 февруари местните организации във Велико Търново и Варна одобрили документа.

Пред Епицентър.бг лидерът на ДСБ във Велико Търново д-р Мавроди Калейнски обясни, че последната редакция на устава е била приета единодушно от членовете и симпатизантите на заседание, проведено на 27 февруари. „Вече не съществуват тези опасения. Има конкретни поправки, защото това беше проектоустав и се обсъждаше от всички структури. Накрая доби окончателен вариант, който е съвсем различен от първоначалния. Сега документът е чудесен, който ще даде старта на нов десен проект“, твърди Калейнски. От думите му стана ясно, че не се отнемат правомощия от председателя, но той не получава и повече власт от сегашната.

След като няма никакви противоречия по документа, смятам, че той ще бъде приет от делегатите на Националното събрание“, категоричен е лидерът на ДСБ в старата столица.

Бившият зам.-председател на партията Екатерина Михайлова отрече да е автор на устава. „Беше ми изпратен на електронната поща и аз им изпратих бележки. Те бяха свързани централизацията на партията. Не съм виждала последния вариант, възможно е бележките ми да били взети под внимание“, каза тя пред Епицентър.бг.

Висшият форум на тъмносините ще се проведе в зала 3 на НДК. Не е известно дали основателят на ДСБ Иван Костов ще присъства на конгреса. Един от основателите на формацията – Веселин Методиев заяви пред Епицентър.бг, че няма да присъства: „Имам лекции в събота и неделя, отдръпнал съм се от политиката.“ Екатерина Михайлова също ще отсъства.

Подобни новини

Вашият коментар