Руската армия се изтегля от Сирия

Руската армия се изтегля от Сирия

снимка clubz.bg

Руският президент Владимир Путин изненадващо разпореди изтегляне на основната част от своите военни сили от Сирия, които воюват на страната на президента Башар ал-Асад. Според Путин руската военна намеса в размирната страна до голяма степен е постигнала своите цели, източник /Newscafe/.

Путин започна военната кампания в Сирия през септември, когато режимът на Асад бе силно притиснат от бунтовниците и от “Ислямска държава”. С помощта на Москва сирийският президент не само се задържа на власт, но и успя да разшири териториите, които контролира.

Руският президент съобщи още, че въздушната база Хемеймеем в провинция Латакия и военноморската база в пристанището Тартус ще продължат да функционират. До момента не се знае нито колко руски военни участват в сирийската операция, нито колко ще останат там.

САЩ посрещнаха новината резервирано. “Засега САЩ не могат да кажат как изтеглянето на основните военни сили на Русия от Сирия ще повлияят на обстановката в страната и на усилията да стартира процеса на регулиране на конфликта”, коментира говорителят на Белия дом Джошуа Ърнест.

Междувременно предстоят нови мирни преговори в Женева, а по-рано дипломатически източници съобщиха, че Москва предлага край на бойните действия от март. Досега примирието между воюващите страни не даде резултат и единствено хуманитарна помощ достигна до обсаденото цивилно население в няколко провинции.

Според информацията, цитирана в руските медии, по време на среща в Кремъл с висши военни Путин е казал, че изтеглянето трябва да започне във вторник. Президентът също така е разпоредил Русия да засили своята роля в мирния процес, за да се сложи край на конфликта в Сирия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Путин е телефонирал на президента на Сирия Башар Асад и го е информирал за решението си.

Дамаск опроверга появили се твърдения, че има различия между двете страни и потвърди, че “всичко стана в пълна координация между руската и сирийската страна, като това е стъпка, която бе внимателно и прецизно обмисляна от известно време”.

Руската страна изразява загриженост от нарушенията на примирието от страна на подкрепяни от САЩ бунтовници в Сирия. Нарушенията на уговорката за прекратяване на огъня са станали в района на Кабр Набудах, в провинция Хама. Примирието започна на 27 февруари.

Подобни новини

Вашият коментар