Дончева: Без промяна моделът “Кой” ще се усмихва от институциите, а моделът “Той” ще присвоява бизнеси

Дончева: Без промяна моделът “Кой” ще се усмихва от институциите, а моделът “Той” ще присвоява бизнеси

снимка frognews.bg
“Движение 21” направи заявка да изхвърли мутрите от властта

Ако няма промяна, моделът ”Кой” ще се усмихва от държавните институции, а моделът ”Той” ще присвоява бизнеси. Това заяви лидерът на ”Движение 21” Татяна Дончева по време на конгреса на партията в събота. Тя доразви тезата на един от гостите – депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, който коментира, че ”Днес няма ”Кой”, днес има ”Той”. Атанасов посочи, че днес страната ни е в условията на авторитарно управление от хора, които ”обичат европейските пари, но не и европейските правила”, източник /mediapool.bg/.

“България прекара четвърт век в преход в кавички. Отдавна живеем с усещането, че този преход няма край. 25 години след началото на прехода сме се оказали не в нашата държава, а в нейната имитация. Институциите на държавата са взети за заложници и функционират като изпълнителни органи на мафията. Тя взема всичко, което й харесва – банки, бизнеси, публични средства, природа и замества републиканския ред с мрачни феодални зависимости, за да превърне всеки гражданин в крепостен на олигархията”, заяви в словото си Дончева.

В речта си Дончева изрази единомислие с авторите на манифеста “За републиката”.

“Напоследък доста хора в интелектуалните среди с отношение към политиката започнаха да си дават сметка, че сме опасно близо до времената, от които тръгнахме. Израз на тревогата им е манифестът “За републиката”, който се разпространява от 3 март тази година. Призивът им е да се съберат активни граждани, които са готови да работят за възстановяване на републиката. Всеки където може – от ляво и отдясно”, каза Дончева.

”Изправени сме пред колосален проблем. Той засяга всеки от нас – и примирените, и непримиримите, и левите, и десните, и хората от партиите, и тези, които мразят партиите. Мафията и мутрите навличат с лекота различни идеологически дрешки. Проява на политическо късогледство е да не виждаш, че политическите различия по линията ляво-дясно ще имат разумен смисъл само в държава със здрав политически фундамент, а не в имитацията на държава. Иначе моделът ”Кой” ще се усмихна от държавните институции, както и моделът ”Той” – от присвоените бизнеси и от цялото медийно пространство, рекламирайки свободата на словото си”, заяви Дончева.

“Българският бизнес бива два вида – правителствено приближен и правителствено отдалечен. Първият получава поръчки и всякакви други привилегии. Вторият бива подлаган на тормоз до фалирането му”, каза Дончева.

Тя заяви, че ръководеното от нея ”Движение 21” обявява война на мутрите и дава заявка да ги изхвърли от властта. Партията й е готова за сътрудничество с всички политици, които искат да решат проблемите на страната, независимо от цвета им.

”Движение 21” не търгува и няма да търгува с партийни табели, увери Дончева.

Тя се обяви за свободни и честни избори и увери, че хората в нейната партия ще се борят с фалшифицирания вот.

Подобни новини

Вашият коментар