“Екзакта”: Рейтингът на Москов пада, губи привърженици от ГЕРБ

“Екзакта”: Рейтингът на Москов пада, губи привърженици от ГЕРБ

Подкрепата за здравния министър Петър Москов се е свила с 5% през последния месец, главно заради отдръпването на част от избирателите на ГЕРБ. 27,2% от българите одобряват Москов, сочи проучване на “Екзакта рисърч груп”.

Според изследването одобрението за кандидата за лидер на БСП Корнелия Нинова е по-голямо от това към сегашния лидер Михаил Миков, към когото подкрепата намалява, източник /Труд/.

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 24,3% от българите, за БСП-13.2%, ДПС-5.7%, РБ-5.5%, ПФ, НФСБ и ВМРО – 4.5%, АБВ-2.6%, Атака-2.5%, друга 6.4%.

Според “Екзакта” има несигурност при избирателите на ДПС – една трета от тях се колебаят дали да не подкрепят новата формация на Лютви Местан. Въпреки ниския процент подкрепа за АБВ, партията все още успява да съхрани шансовете си за участие в нов парламент.

И през март няма значими промени в подредбата на най-одобряваните български политици. В класацията води Йорданка Фандъкова с 62% положителни оценки, следвана от Бойко Борисов (44%), Лиляна Павлова (42%), Ивайло Калфин (42%) и Томислав Дончев (37%).

Президентът Росен Плевнелиев има положителната оценка на 31% от българите. Неодобрение към него е 51% и е намаляло с 4%.

Цветан Цветанов е най-одобряваният лидер на парламентарна група с рейтинг от 25%, а след него се нарежда лидерът на НФСБ Валери Симеонов с 24% одобрение.

В сравнение с февруари с 4% нараства обществената подкрепа за Националния омбудсман. Към момента Мая Манолова е одобрявана от 31% от българите.

През март правителството е одобрявано от 30% от хората, което е с 2% повече от февруари.

Лиляна Павлова остава най-одобряваният министър през месец март с рейтинг от 42,4%. Непосредствено след нея, с 41,5% е Ивайло Калфин. Следват Томислав Дончев (37,2%), Вежди Рашидов, (35,8%), Красен Кралев ( 31,3%) и Петър Москов (27,2%).

Министри, които качват подкрепа за работата си през изминалия месец са Десислава Танева, Ивелина Василева и Даниел Митов.

Председателят на парламента Цецка Цачева има положителна оценка от 27% от българите, като този дял значително надхвърля обществената подкрепа за работата на парламента.

Българската православна църква е единствената институция, одобрението за работата на която е по-високо от неодобрението (46% срещу 21%). В навечерието на големия християнски празник Великден 46% от българите одобряват както БПЦ, така и Патриарх Неофит.

През март армията и полицията имат 34% подкрепа. Негативните оценки за работата и на двете институции остават с по-високи дялове от позитивните.

Съдът и прокуратурата продължават да бъдат институциите на дъното на класацията по обществено доверие (одобрявани са от по 10% от българите). Негативно мнение за работата на съда изказват 70%, а за прокуратурата – 69%.

Парламентът е одобряван от 15% от пълнолетните българи, което е с 2% повече в сравнение с февруари 2016 г. В същото време обаче неодобрението към Народното събрание продължава да бъде много висок дял- 71%.

Подобни новини

Вашият коментар