Дайнов – героят от снимката със Станишев, чукна 58

Дайнов – героят от снимката със Станишев, чукна 58

снимка: segabg.com

“Синият шаман” завършил Оксфорд с комунистическа стипендия

Днес политологът и историк Евгений Дайнов, герой от нашумялата снимка със Сергей Станишев на рожденния му ден, също има рожден ден – става на 58 години. Наричаният от някои “син шаман” е роден на 11 май 1958 година в Пловдив, а по-късно се премества в София. Баща му Александър Дайнов е бил журналист в партийния официоз по времето на социализма “Работническо дело” – бил е кореспондент на вестника в Москва и Лондон, после шеф в БТА и член на ЦК на БКП. Очевидци си спомнят, че мандатът му в английската столица е бил удължен със специално решение, за да може синът му да завърши образованието си там, източник /BIG5.BG/.

Средното си образование Евгений Дайнов получава във Форест Хил Скуул в Лондон. Започва обучението си в Оксфорд през 1976 г., а по-късно получава бакалавърска степен от колежа „Корпус Кристи“ на Оксфордския университет, както и магистърска степен по модерна история (1984) отново там. В Оксфорд той завършва благодарение на стипендия от фондация “Людмила Живкова”. Преподава известно време в Оксфорд, бил е асистент в Софийския университет. Зачисляват го за редовен аспирант в Института по история на Българската комунистическа партия при ЦК на БКП през 1982 година. През 1985 година защитава докторат по съвременна история на тема „История на комунистическото и работническото движение на националноосводобителните движения в Западна Европа след 1945 г.“ Част от трудовете му са с гриф “За служебно ползване” и се разпространяват само за вътрешнопартийна употреба.

След промените през 1989 година става един от най-дейните пропагандатори на “синята идея”, радетел за дясното развитие на България, професор и университетски преподавател. Както и запален рокаджия. Всяка година той организира рокфестивал в любимото си село Миндя.

Подобни новини

Вашият коментар