А. Стефанов пред Фрог: Калфин става президент, ГЕРБ, БСП и АБВ поемат властта?

А. Стефанов пред Фрог: Калфин става президент, ГЕРБ, БСП и АБВ поемат властта?

снимка: 1den.bg

Това, което се случва в управлението в момента, е в дисонанс с хоризонта на обществото. Реди се нов пасианс, който може да се разглежда на два етапа. Първият е по преструктуриране на конфигурацията на властта, което ще доведе до бъдещи предсрочни парламентарни избори. Те ще са след президентските. ДПС е част от този пасианс. Вторият етап е очакването на предсрочните избори. Въпросът е кога ще се реализират. Струва ми се, че след избора на нов президент, ще има парламентарни избори. Това коментира пред Фрог нюз политологът Анастас Стефанов, източник /FrogNews/.

Оставката на министър Калфин е много добре планирана да се случи след Конгреса на БСП. В неделя се избираше нов председател на столетницата, който много ясно демонстрира, че партията ще се отвори към традиционни врагове като ГЕРБ, както и към идеологически съмишленици като АБВ. Наблюдаваме партньорски стъпки, правени отдалеч. Две опозиционни сили тръгват към хоризонт на общо обидинение. Няма да бъде коалиционно обединението, просто ще имат общи инициативи, уточни Стефанов.

Възможно е новата власт да бъде обединение на големия десен субект с големия ляв субект – ГЕРБ + БСП+ АБВ.

Калфин най-вероятно ще участва в президентските избори. За това говори начинът, по който бе приета оставката му – без никакъв конфликт, без скандал, без обявяване на лични мотиви. Наблюдаваме мигновено приемане на оставката от премиера, сякаш той я е очаквал, обърна внимание политологът.

Един от заместник-министрите на Калфин може да заеме мястото му. Най-вероятно ще е замът, близък до ГЕРБ. Социалното министерство оперира с една от европрограмите. Възможно е заместник-министърът с този ресор да поеме кормилото, за да не се подлага на риск изпълнението на програмата. Не бива да се изключва и вариантът, че вече е избран човекът.

Подобни новини

Вашият коментар