Колко още ще издържи ГЕРБ

Колко още ще издържи ГЕРБ

снимка: gerb.bg

С оттеглянето на АБВ започна предизборната кампания, но извънредни парламентарни избори са малко вероятни преди президентските

Често в България политическите трусове служат само и единствено за да отклоняват вниманието от реалната картина. Напускането на АБВ от управляващото мнозинство, което не беше разбрано дори и от някои от членовете на формацията, беше именно такова. Изглежда, че е завой към БСП, която в края на миналата седмица избра ново ръководство, но не е. Изглежда, че е заради разминаване в политиката, но и това не е, източник /Капитал/.

Всъщност това е поредният етап от разпадането на управленското мнозинство, който беше предопределен от самото формиране на коалицията през 2014 г. – без ясна програма и с противоречиви интереси. Разпадът започна с напускането на ДСБ в началото на годината, една от основните съставки на Реформаторския блок. След това последва изнудването от Патриотичния фронт за абсурдните му предложения за изменение на Изборния кодекс. И всичко това ставаше на фона на политиката на ГЕРБ да се грижат повече за коалиционните си отношения, за интересите на прокуратурата, политическата класа, вместо да търсят подкрепа в лицето на гражданите (виж повече в текста “Двата теста пред управляващото мнозинство”).

Ефектът от всичко това е, че кампанията за изборите вече започна (вижмалките текстове за отделните партии), без това да е било желано от партията на Бойко Борисов. Това естествено няма да се отрази добре на управлението, чийто хоризонт все повече и повече ще се скъсява.

Подобни новини

Вашият коментар