Първанов пожела да е президент в президентска република

Първанов пожела да е президент в президентска република

Амбициите му притесняват БСП

Лидерът на АБВ и бивш президент Георги Първанов би предпочел да се кандидатира за президент, ако България стане президентска република. Това е нов елемент вамбициозния му план, развит пред конгреса на АБВ в неделя, включващ спечелване на предстоящите президентски избори тази есен и създаване на нов лявоцентристки проект, който да се бори за властта. Както съобщи по-рано зам.-председателят на АБВ Румен Петков, Първанов е най – номинираният от партийните структури за кандидат-президент. Самият Първанов очерта в словото си профила на кандидата, скроен точно по негова мярка, източник /mediapool/.

“Нямам желание да се кандидатирам за президент, защото имам други амбиции, други идеи за личния си живот, но политическото решение предстои”, коментира той в понеделник пред Нова телевизия.

“В рамките на правомощията на президента аз съм постигнал много и трудно бих могъл да направя нещо по-различно. Аз лично бих предпочел, да се боря за президент в рамките на една президентска република. Това вече е по-сериозно”, допълни Първанов.

Според него няма конституционен проблем той да се кандидатира отново за държавен глава след като бе два мандата президент. В Конституцията има ограничения, но според Първанов то е само за два последователни мандата.

Според Татяна Дончева кандидатирането на Първанов би било “изнасилване на Конституцията”, а вицепремиерът в оставка Ивайло Калфин коментира преди ден, че ако се стигне до издигане на Първанов, ще се намерят начини да бъде питан Конституционният съд. Калфин обаче подчерта, че първо АБВ трябва да осигури партньорите, с които ще се яви на президентските избори и едва след това ще се обсъжда съвместна кандидатура.

 Това не попречи на Първанов да лансира предпочитани от АБВ номинации, с уговорката, че окончателните кандидати за президент и вицепрезидент ще бъдат оповестени преди тези на ГЕРБ. Както е известно, ГЕРБ ще ги съобщи най-рано през юни.

Първанов коментира , че спряганите в медиите имена на Ивайло Калфин и ген. Никола Колев за кандидат-президентска двойка биха били силен тандем. Бившият началник на Генералния щаб на армията Никола Колев, който бе шеф на президентския кабинет на Първанов и след това назначен за посланик в Холандия, скоро се завръща заради приключване на мандата.

“Ако не е в кърпа вързан, балотажът за левия кандидат за президент на предстоящите избори е много вероятен”, каза той.

Според него ДПС ще “играят активно на тези избори“ и не било изключено да излязат със собствени кандидати

Първанов каза, че не се е чувал с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но фактът, че Йордан Цонев е присъствал на конгреса на АБВ показвал, че “има диалог“.

Румен Петков: Не ние, други ще питат КС, ако Първанов се кандидатира

“Не знам защо ние трябва да питаме Конституционния съда дали Георги Първанов може отново да е президент. Ако той се кандидатира, ще има други, които ще питат съда”, коментира зам.-председателят на АБВ Румен Петков по Нова телевизия на въпрос реалистично ли е Първанов да се кандидатира.

“Мисля, че едно участие на Първанов или на Калфин в много голяма степен дава шанс за радикална промяна на атмосферата в България и на политическия диалог. През последните 5 години чрез президентската институция ние като държава загубихме много, загубихме тягата, която имахме като лидер на Балканите”, коментира Петков. Той е убеден, че ако Първанов се кандидатира, той ще може да разчита на много широка обществена и политическа подкрепа.

Амбициите на Първанов притесняват БСП

Присъствието на представител на БСП на конгреса на АБВ, от една страна, е уважена покана, от друга – отбелязване на положителния факт, че партията напусна правителството, каза в понеделник пред БНР Калоян Паргов, председател на БСП – София, който бе гост на форума, но не се изказа.

По думите му Георги Първанов има амбицията да вземе активно и водещо участие в предстоящите президентски избори.

“Профилът на следващия президент не бива да се налага авторитарно и едностранно. Нещо, което звучи притеснително след вчерашния конгрес на АБВ. По-скоро трябва да се търси онази надпартийна фигура, която да обединява, да е равно отдалечена и да е изпълнена със съдържание”, каза Паргов.

Той допълни, че през следващите месеци внимателно ще наблюдават поведението на депутатите на АБВ: “Тест за обединение вляво ще бъде поведението на парламентарната група на АБВ от тук нататък. Защото в това ще разчетем сигналите дали това излизане не беше едно показно излизане, а в същото време да продължат по стария начин, както го правят колегите от Реформаторския блок.”

АБВ към БСП: Пътниците във влака са качени, влакът свири и ще тръгне

В близките седмици разговорите на АБВ във връзка с предстоящите президентски избори вероятно ще бъдат финализирани, каза Христо Михайлов, секретар на Изпълнителния съвет на партията, пред бТВ.

 По думите му разговори се водят с множество партии в центъра и център-лявото.
“Към БСП е отправена покана още от миналата година да разговаряме по редица приоритетни за страната теми. Протегнатата ръка и тази година засега не е приета”, посочи Михайлов.

“Но пътниците във влака са качени, влакът свири и ще тръгне”, допълни той.

До момента ГЕРБ не коментират по никакъв начин президентските амбиции на Първанов и желанието му за прекрояване на Конституцията в посока разширяване на президентските правомощия. Единствената им мишена за атаки е ДСБ и лидерът й Радан Кънев, а актуалниятповод да го нападат е предложението му за обединение на проевропейски сили около втори мандат на настоящия президент Росен Плевнелиев, който на миналите избори бе кандидат на ГЕРБ.

Подобни новини

Вашият коментар