Шок! Кметът на Провадия Филчо Филев разходва обществени средства за собствени или обществени нужди?

Шок! Кметът на Провадия Филчо Филев разходва обществени средства за собствени или обществени нужди?

Откакто е закупен новия общински автомобил Шкода Супър в Провадия, провадийци се чудят дали общински средства се разходват за обществени или лични нужди на кмета Филчо Филев.

Неведнъж се е случвало кметът да бъде засечен да управлява сам служебния автомобил, като изключения не правят неделните дни или времето, в което вече общината е затворила врати.

Кметовете, както всички служители на народа си имат работно време. Ползването на благата от  службата  в почивното си време, както и записването в официални документи, че даден автомобил се управлява от друг служител, различен от кмета, при положение, че кмета седи зад волана, се квалифицират по принцип в България като неправомерни деяния.

На дневен ред в социалната мрежа в Провадия се поставят въпроси, дали пътните листи, с които се оправдават разходваните общински средства са съставени така както трябва и по действителни цифри и факти.

Отново след 2014г., когато бе закупен автомобила се поставя въпроса, кому е нужно въртенето на километража на луксозния служебен автомобил на кмета.

IMG_3283 (Small)

Проватон припомня, че на  20.10.2014г. в местна фейсбук група бе публикуван критичен пост относно паркирането на кметския автомобил пред луксозен варненски ресторант в извън работно време. Докато членовете на групата разсъждават това своеобразна разработка на новия автомобил на общината ли е, кметът неочаквано в 0:04ч. възмутен обяснява, че на тази улица се намират и други сгради, а не само визирания луксозен ресторант. „Омерзен” обяснява, че е възникнала ситуация за общината, та се наложило кмет, заместник кмет и общински съветник да проведат тричасова среща, която приключила била след 20 ч.

От отговора на кмета освен въпроса, за това, защо трима висши общинари от гр. Провадия провеждат срещите  помежду си в отдалечен и извън общината град, възниква и въпроса кой е общинския съветник присъствал на тричасова среща с кметовете на Провадия и кой на кого е подчинен – кмета на общинския съвет ли или общинските съветници на кмета. Знаем отговора, който се следва по принцип и по закон, но възниква въпроса спазва ли се принципа в провадийската община. Очевидно се е състояла „важна среща”, която не е официализирана, нито при станалата в публичното пространство  обществена дискусия с кмета, последният е дал отговор. Просто след като в прав текст е попитано във фейсбук групата „Сега ако и разясните кое е това нещо, което вие, и останалите провадийци, не може да го обсъдите в Провадия, наложило ни този разход, ще бъде прекрасно.” от страна на кмета не е даден отговор. Това последвало оглушаващо мълчание, преследва не друг, а кмета на Община Провадия вече повече от година. Така започват въпросите, които по принцип няма да получат отговор:  Това типичен пример за натиск на общински съветници ли е? или;  Това пример на друг вид стимулация при осигуряването на гласове за приемане на дадени решения от общинския съвет на Провадия ли е? или;  Как в извън работно време се оправдават разходваните средства за бензин на служебните коли и кой определя дали е целесъобразно да се изразходват тези пари от кмета? Пак кмета ли?; или Знаят ли партийните другари, че наистина има и други сгради на тази улица, в една от които се помещава офис на ПП „АБВ”?

За пълнота ПРОВАТОН помества поста и коментарите под него като единствено името и снимката от профила на кмета Филев няма да бъдат заличени, поради това, че е обществена личност, останалите участници в разговора ще бъдат обозначени с „член на групата”:

член на групата:

20 октомври 2014 г.

ОЧАКВАМЕ ХАБЕР ОТ ОБЩИНА ПРОВАДИЯ!!! Супер важната Шкода Супър – служебния автомобил на Кмета струваща на провадийци 43 000 лв. бе забелязана тази вечер пред варненският ресторант “Червен рак” на ул. Братя Шкорпил. Вярваме, че само по важна работа и само с изрядни командировъчни и пътни листи, в извън работно време, ползващите общинският автомобил, да са решили да ползват услугите на уютният ресторант. Сигурно нещо важно и спешно е наложило този разход на общината, за което вярваме че провадийци скоро ще получим разяснение. Дано новините да са радостни за населението, заслужвайки си посещението на уютното варненско заведение.

 член на групата: По примера на “Началника”. Сигурно въртят километри за разработване на автомобила smile емотикон

20 октомври 2014 г. в 22:12 ·

член на групата: smile емотикон ей за това не се бях сетила, ама то тая Супер важната Шкода Супър още в началото на юли ако не се лъжа имаше навъртяни 10 000 км. Колко трябва още да се разработва.

20 октомври 2014 г. в 22:14 ·

член на групата: Обещаната справка-списък на 14 леки автомобила от общо 30 – те автомобила собственост или предоставени за ползване /1бр./ на Община Провадия, предоставена ми след подаденото заявление за достъп до обществена информация от Община Провадия, smile емотикона включва и Супер важната Шкода Супър – служебния автомобил на Кмета, за който провадийци заплатихме 43 000 лв.

20 октомври 2014 г. в 22:16 ·

Филчо Филев  Омерзен съм, написаното по горе е клевета.
Аз , един от моите заместници и един общински съветник проведохме тричасова среща започнала около 17,20 ч. и завършила малко след 20,00 ч.
На тази улица освен ресторанти има и други сгради.

21 октомври 2014 г. в 00:04 ·

 член на групата: Ами нали затова казвам, че чакаме хабер. Имало е тричасова среща – не спорите, общинският автомобил беше паркиран на улицата пред ресторанта. Сега ако и разясните кое е това нещо, което вие, и останалите провадийци, не може да го обсъдите в Провадия, наложило ни този разход, ще бъде прекрасно. А и хубаво е да кажете каква е тази другата сграда.

21 октомври 2014 г. в 00:11 ·

След като редица кметове и висши държавни чиновници, включително и министри се разделиха с луксозните возила и комфорта на поддържаните от институциите автомобили, кметът на Провадия не чини да се раздели с екстрите на поста си.

Припомняме, че неотдавна поради констатации в доклад от 60 страници на Агенцията за държавна финансова инспекция, на общинска сесия бе поискана оставката на кмета. В доклада на АДФИ са описани злоупотребите при транспорта, като се съдържат и констатации на проверяващите органи, че кметът Филчо Филев е нанесъл щета на държавния бюджет.  На въпроса дали ще си подаде оставката Филев подчерта, че няма такива намерения.

Защо през 2014г., 15 дни след парламентарните избори, кметът Филев не разясни за какво е била тази „важна среща” предстои да разберем.

Въпросите с разходването на общински средства посредством ползването на служебния автомобил продължават да стоят на вниманието на гражданите. ПРОВАТОН ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СЛЕДИ ТЕМАТА.

IMG_3282 (Small)

Подобни новини

1 Comment

  1. Анатоли
    31.05.2016 at 19:03 Отговори

    Стига с тези герберщини бре…

Вашият коментар