Кристалина – президент на Световната банка, Плевнелиев – еврокомисар?

Кристалина – президент на Световната банка, Плевнелиев – еврокомисар?

Кандидати за президенти се номинират тайно почти на всеки час в партийни централи и кръгове по интереси.

Кой ще е големият играч обаче, все още е неизвестно. Управляващата партия обяви чрез Бойко Борисов, че ще посочи своя кандидат през август. Според източници от ГЕРБ анализи показали, че българите за разлика от политиците и медиите не се вълнуват от президентски избори и затова твърде вероятно е Борисов да посочи своя кандидат дори през септември.

Все по-малки са шансовете това да е Кристалина Георгиева. Запитана дали ще се кандидатира, в Брюксел еврокомисарката ни отговори само: “Не ми задавайте този въпрос до края на юни.”

Какво ще се случи тогава? Според източници от Брюксел е възможно Георгиева да направи кариера в Световната банка или в самата Еврокомисия. През последните дни там все по-упорите се коментира, че председателят Юнкер има здравословни проблеми и няма да успее да завърши мандата. Има и друг вариант – Кристалина

Георгиева да

заеме

президентския

пост в

Световна банка,

а новият български еврокомисар да се казва Росен Плевнелиев.

Пак в края на юни или по-вероятно до средата на юли и БСП ще има яснота за своята игра за държавен глава. Първо обаче вътрешнопартиен референдум ще изясни дали ще се търси партиец, или популярно име извън БСП.

Сред червените имената не са много, не са и нови – Костадин Паскалев или Стефан Данаилов. Във вторник бившият кмет на Благоевград и царски вицепремиер обяви, че

не се чувства

подготвен за

държавен глава

Въпреки това Паскалев е най-спряганото име в БСП, казват соцдепутати. Той се върна в челните редици на партията и се споменава като бъдещ заместник на лидера Корнелия Нинова.

Най-избираем според тях обаче е Стефан Данаилов. 73-годишната звезда категорично отказвал президентска кариера заради куп здравословни проблеми.

Всички действия на Георги Първанов показвали, че или ще се кандидатира, или ще изнерви опонентите и накрая от името на АБВ ще пусне все пак Ивайло Калфин. И тук решението ще е до края на юни.

За кандидат от левия център се готви и Татяна Дончева.

Реформаторите мълчат и говори само Радан Кънев. От изявленията му пострада президентът Плевнелиев, след като наследникът на Иван Костов обяви, че настоящият държавен глава може да бъде кандидат на реформаторите.

Вдясно се появи и името на още един кандидат-президент – Петър Стоянов, но Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ няма да го подкрепи, източник /24часа.bg/.

Подобни новини

Вашият коментар