Долни чифлик посреща 17 учители и  ученици от 5 държави

Долни чифлик посреща 17 учители и ученици от 5 държави

Община Долни чифлик и СОУ „Васил Левски“ са домакин  до 10 юни на шестата работна среща по проект „Save the earth – to be here tomorrow! ”, секторна програма на Еразъм +. Училището за втора година е в партньорство с училища от Анкара – Турция, Браила – Румъния, Каунас – Литва, Аликанте – Испания и Всхова – Полша, съобщи координаторът по проекта Станислава Петрова. След вълнуващото посрещане по български обичай с питка, сол и мед училищният физкултурен  салон  стана тържествена сцена на талантите, където малките „Чифликчийчета” от детския танцов фолклорен състав и танцьорите от фолклорен танцов клуб „Български ритъм” представиха  богатството на българската съкровищница. Във варненската община пристигнаха 17 учители и двама ученика от страните-партньори.
Те ще имат възможностт да се запознаят с българската образователна система и да посетят учебни часове.  Ще разгледат града, ще посетят местната етнографска сбирка, ще се срещнат с кмета на община Долни чифлик – Красимира Анастасова и нейният екип, ще посетят село Солник и природен резерват „Шерба”, градовете Варна, Казанлък и Велико Търново.
Във вторник ще има   Фестивал в  НЧ „Изгрев – 1919г. – гр. Долни чифлик” , където ще се  види  осъщественото по проектните дейности в България, Испания, Литва, Полша, Румъния и Турция. Шест училища от шест различни държави в Европа са се обединили около един основен екологичен проблем „Да спасим Земята, за да я има и утре”. Основната цел на проекта е да промени екологичното мислене на ученици, учители, родители, да насочи вниманието към съзнателната консумация на природни ресурси и да научи хората как да балансират своята консуматорска активност, за да оставят приветлива природа за бъдещите поколения.
Партньорите по проекта ще засадят едно „Дърво на приятелството” в центъра на Долни чифлик, което ще носи основното послание: „Save the earth – to be here tomorrow! ”  Най-интересното е ,че логото на проекта е дело на ученичката Ивелина Пенчева от СОУ „В.Левски” и е избрано от 6-те предложения от 6-те държави участнички.

logoErasmus  (Small)

Подобни новини

Вашият коментар