Кабинетът осигурил одобрението на ЕК за газов хъб до Варна

Кабинетът осигурил одобрението на ЕК за газов хъб до Варна

снимка: novinaria.bg

Българското правителство е извършило всичко необходимо, така че Европейската комисия да даде своето одобрение за реализацията на газов хъб край Варна. Това стана ясно по време на срещата на кметове на общини и райони от областите Варна, Силистра, Шумен и Добрич, организирана от българския евродепутат от ГЕРБ Емил Радев, съобщават от пресцентъра на партията, източник /Банкеръ/.

Кметовете се срещнаха със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева. Градоначалниците са на двудневно работно посещение в Брюксел по покана на Емил Радев, за да обсъдят проблемите и предизвикателствата пред Североизточна България през призмата на европейското финансиране и програми.

На срещата в ЕК бяха обсъдени различни въпроси, свързани с бюджета на съюза, както и ролята на местната власт и нуждата от по-добро сътрудничество и използване на целия потенциал на малките и средни предприятия за развитие на местната икономика. Кметовете на общини Варна, Шумен, Ветрино, Девня, Долни чифлик, Вълчи дол, Канайрджа, Тутракан, Алфатар, Белослав, Нови Пазар, Смядово, Каспичан и Шабла и кметовете на райони във Варна използваха възможността да споделят пред комисар Георгиева предизвикателствата, пред които тези общини са изправени, както и трудностите, които срещат във връзка с подготовка на своите проекти по оперативните програми.

Сериозен интерес за кметовете, особено от по-малките населени места, предизвика темата с плащанията по програмата за развитие на селските райони. Българският еврокомисар увери гостите, че плащанията по програмата не са прекъснати и продължават. Въпреки това тя изрази притеснение от забавяне изпълнението на национални програми, като подчерта че то се наблюдава не само в България, но във всички държави-членки без изключение.

Тя отбеляза още, че срещата с кметовете е чудесна възможност за Европейската комисия да чуе от първа ръка какви са проблемите на хората, особено в по-малките и отдалечени общини и се ангажира да предаде всички техни коментари и препоръки на ресорните еврокомисари.

Положителни думи бяха отправени по отношение на програмата за развитие на човешките ресурси, където към момента има много добри резултати и добро усвояване на средствата от общините от областите Варна, Силистра, Шумен и Добрич. Програмата за иновации и конкурентоспособност също е с много добро усвояване в България, особено в община Варна, като дори в момента текат процедури по одобряването на още няколко проекта. Европейската комисия винаги е подкрепяла и поощрявала развитието и кохезията на малките общини, поради което работни посещения като това са особено значими за тяхното развитие.

Подобни новини

Вашият коментар