Изправят двама пред съда за укрити данъци над 2 млн. лв.

Изправят двама пред съда за укрити данъци над 2 млн. лв.

Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт срещу 50-годишния Златко Иванов от село Кичево, Варненско, и съучастника му в укриването на ДДС в особено големи размери 25-годишния Емил А. от Шумен. Двамата избегнали установяването на данъчни задължения – данък добавена стойност за 2, 269 млн. лева, източник /Intrigi.bg/.

Мъжете се занимавали с частен бизнес, но затаили истина и потвърдили неистина в подадени декларации за ДДС в качеството на управители в търговските дружества „Агро бизнес ком“ ЕООД, „Агро продукт инвест“ ЕООД, „Биопром 2012“ ЕООД и „Унистил 2003“ ЕООД. Те са предадени на съд за деяние по член 255, ал. 3, във връзка с ал. 1, т. 2, 6 и 7, извършено при условията на продължавано престъпление и в съучастие, съобщиха от пресслужбата на апелативна прокуратура.

През 2013 г. подсъдимият Златко Иванов работел с търговски дружества, които били обект на разследване. За да продължи да извършва престъпления против данъчната система, 50-годишният мъж наел за свой съучастник излезлия от затвора на 18 януари 2013 г. Емил А., който се съгласил да бъде вписан като управител на дружествата, чрез които ще се осъществява престъпната дейност. Подсъдимият Златко Иванов разполагал с информация за търговски дружества, които изкупуват фирми със задължения към бюджета. Двамата успели да закупят четири такива дружества, като за  управител бил вписан 25-годишният Емил А. Те сменили част от предмета на дейността на фирмите и променили наименованията им. Така си осигурили четирите фирми, чрез които да продават селскостопанска продукция, закупена без счетоводни документи. Успели да се снабдят с електронни подписи и печати, като свидетел по делото твърди, че всички печати на дружествата са поръчани от едно и също лице.

След като вече разполагали с контролираните от тях дружества, оформяли доставки от кухи фирми с управители малограмотни и бедни лица. В хода на досъдебното производство един от „собствениците“ на такава фирма заявил, че никога не е сключвал сделки с четирите фирми на подсъдимите, че не знае как се подават декларации и че никога не е имал печат и документи на фирмата.

При претърсване и изземване от дома, офиса и автомобила на подсъдимия Златко Иванов са намерени и иззети 49 печата, от които 47 са на търговски дружества, един – на Областната дирекция по земеделие и гори във Варна,  и един – на същата дирекция в Шумен. С последните два печата подсъдимите придавали вид, че дружествата, от които формално купували зърно, са регистрирани като търговци на зърно. Двамата изкупували зърно от земеделски производители, като оформяли покупките от името на търговските дружества, с чиито данни, фактури, печати и електронни подписи разполагали. Създадените фактури били описвани в регистри за покупки, а сумите по Закона за ДДС – приспадани. Обогатявали се неправомерно чрез сумите за ДДС, които били плащани от дружества, на които по-късно продавали земеделската продукция.

И Златко Иванов и Емил А. са осъждани. В момента първият подсъдим е в затвора, където изтърпява предходна присъда, също за данъчно престъпление.Предстои делото за укрития ДДС в особено големи размери да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Подобни новини

Вашият коментар