Съдят шофьор, прегазил лежащ мъж на пътя във Вълчи дол

Съдят шофьор, прегазил лежащ мъж на пътя във Вълчи дол

снимка:presstv.bg

Окръжната прокуратура във Варна изправя пред съда 25-годишния И. Мустафов от град Суворово, който при управление на автомобила си прегазил паднал на пътното платно мъж и причинил смъртта му – престъпление по член 343, ал. 1, буква „в“, във връзка с член 342, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Пътният инцидент станал на 18 юни 2015 год. на главен път в град Вълчи дол. Подсъдимият И. Мустафов управлявал личната си кола „Опел вектра“ и на неосветен участък от пътя, след като бил заслепен от дългите светлини на насрещно спряла кола, прегазил лежащия на платното Тошко М. Според обвинителния акт на Окръжната прокуратура във Варна подсъдимият не се е съобразил с липсата на видимост и продължил да се движи, без да намали скоростта на колата,източник/chernomore.bg/

Лежащият на пътното платно Тошко М. бил забелязан малко преди да бъде прегазен от подсъдимия от друг шофьор, който е свидетел по делото. Той направил обратен завой и насочил дългите светлини на колата си, за да може да освети тялото на падналия мъж. Обадил се и на спешния телефон 112 и започнал да изпълнява указанията на оператора, за да установи състоянието на Тошко М.

Подсъдимият И. Мустафов навлязъл в прав участък преди мястото, където лежал Тошко М. До тялото на мъжа имало 225 метра разстояние. Въпреки намалената видимост от дългите светлини на колата на свидетеля, Мустафов не намалил скоростта си от 45,36 км според изготвената автотехническа експертиза. Започнал на превключва фаровете на колата си, за да даде знак на другия водач да мине на къси светлини. Едва когато наближил насрещния автомобил, Мустафов видял, че свидетелят му маха да спре. Поради скоростта на движение на колата на подсъдимия обаче той не успял да спре и преминал с автомобила си през лежащия на платното Тошко М. Спрял едва на 13 метра след него.

Деянието на И. Мустафов е извършено по непредпазливост, но той е бил длъжен и е могъл да предвиди опасните последици.

Делото срещу 25-годишния подсъдим е насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд на 27 септември 2016 г, съобщиха от прокуратурата.

Подобни новини

Вашият коментар