20 лв. глоба ако хвърлите фас на улицата в Девня или чоплите семки

20 лв. глоба ако хвърлите фас на улицата в Девня или чоплите семки

снимка: kmeta.bg

Новата местна власт в Девня актуализира най-важния документ за жителите, гостите, фирмите и учрежденията в една община – Наредбата за обществения ред. Тя е приета още през 2004 година, но оттогава досега никога не е била “ремонтирана”, източник /Varna24.bg/.

“Всеки трябва да си знае правомощията, но и отговорностите”, категоричен е новият кмет на Девня Свилен Шитов, по чието предложение мнозинството в местния парламент гласува промените в Наредбата.

Тя урежда обществените отношения, свързани с осигуряването и опазването на обществения ред, публичната и частна собственост; създаването на условия за спокойствие, труд и отдих на гражданите и поддържането на естетичен вид, природосъобразна екологична среда и чистота в населените места на територията на община Девня.

Нарушителите ги грозят различни по размер имуществени санкции. Така например, ако някой запалянко е решил да изрисува инициалите на любимия си отбор на фасадата на кварталното училище или читалище, може да задлъжнее на общинската хазна с цели 500 лева. Но ако стопанин вкара овцете си на паша в гробищния парк, може да му се размине и с 20 лева. Толкова вероятно ще отнесат и тези, които са свикнали да си хвърлят фасовете или да чоплят семки на улицата.

Според новата наредба изсипаните дърва за огрев пред домовете трябва да се прибират в срок до 48 часа, в противен случай общинските инспектори ще налагат символични глоби. Но ако някой системно пали огън пред блока, за да си вари зимнината, може да бъде санкциониран и с 500 лева.

Съвсем скоро новата Наредба за обществения ред ще бъде качена в пълния й вид на сайта на Община Девня – www.devnia.bg.

Подобни новини

Вашият коментар