Кметът на Девня се пребори за проби на въздуха край заводите

Кметът на Девня се пребори за проби на въздуха край заводите

снимка: dnevnik.bg

По настояване на кмета на Девня Свилен Шитов на стадиона в кв. „Повеляново“ вече е разположена мобилна станция за мониторинг на приземния въздух. Подвижната лаборатория се намира на около 200 метра разстояние от заводите и ще замерва качеството на атмосферния въздух в продължение на една седмица, след което резултатите ще бъдат анализирани и обобщени, източник /КМЕТА.bg/.
До тази мярка се стигна след многобройните сигнали за системни обгазявания в девненския квартал „Повеляново“, където кметът настоява Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) да премести стационарната си лаборатория. В момента тя се намира в градската поликлиника в кв. „Река Девня“, която е отдалечена от промишления комплекс.

Междувременно област Варна е трайно отписана от ежедневния бюлетин за качеството на атмосферния въздух. Регионът не фигурира в специализираната сводка, което според общинската администрация буди сериозни съмнения за спусната информационна завеса от страна на Регионалната лаборатория във Варна. Живеещите в Девня твърдят, че един от химическите заводи системно ги обгазява и заливат администрацията със сигнали и снимки на т.нар. лисича опашка – оранжев дим от заводски комин, за който работещите в „Агрополихим“ твърдят, че се изпуска при спиране и пускане в експлоатация на цеха за азотни киселини и е силно токсичен.

Подобни новини

1 Comment

  1. ЧЕТЯЩ
    23.08.2016 at 22:34 Отговори

    Много често(не тази година) ходя за риба в Повеляново на езерото. Нямате си и на представа какви миризми и пушеци се носят събота и неделя, когато няма РИОКОЗ или други органи който да следят за чистотата на въздуха. Тогава комините бълват плътни кълба с невероятен цвят и миризма. Не мисля, че живеещите в Повеляново си измислят, нищо, че повечето имат няколко слънчеви бани в повече по рождение!~E

Вашият коментар