ДАНС И СЛУЖБИТЕ ПОДПУКАХА ОБЩИНИТЕ ПО АЗБУЧЕН РЕД. КОЙ СЛЕДВА СЛЕД КМЕТА НА ПЕРУЩИЦА?

ДАНС И СЛУЖБИТЕ ПОДПУКАХА ОБЩИНИТЕ ПО АЗБУЧЕН РЕД. КОЙ СЛЕДВА СЛЕД КМЕТА НА ПЕРУЩИЦА?

Петрич, Перущица, Провадия – все общински центрове. Кметовете на общините са длъжностни лица, които преди назначаването си полагат клетва. Текстът на клетвата е определен със закон и гласи следното:

“Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от… община и да работя за тяхното благоденствие.”

ПРЕДИ ТРИ ДНИ бе задържан кметът на Перущица Ради Минчев. От окръжна прокуратура Пловдив съобщават за образувано досъдебно производство за корупционно престъпление, осъществено от длъжностни лица. Агентите на ДАНС и цивилни полицаи от „Икономическа полиция” се изсипали пред община Перущица в началото на работния ден около 8 часа. 15-тина от ченгетата били облечени с черни униформи, с бронежилетки и тежко въоръжени, но не носели маски, разказаха очевидци на случилото се. Те окупирали за минути общината, а кола на Криминалистичната лаборатория спряла отпред.

1Снимка: www.plovdivmedia.com

Преди година срещу него започна прокурорска проверка по сигнал на общинския съветник Георги Злачев. В сигнала общинаря посочва нередности по проектите свързани с ремонт и строителство. В сигнала на Златев се твърди, че кметът Ради Минчев е подарил на частна строителна фирма около 10 тона желязо на стойност над 5000 лв, свалени от сградата на Историческия музей.

След едногодишно разследване и проверки на службите и ДАНС, задържаха кмета на Перущица и други служители на общината, като от прокуратурата съобщиха, че са извършени претърсвания и  изземвания по случая в три области на страната. Проверките, които продължават да се извършват са не само документални, правят се огледи на место, за да бъде установено отговарят ли количествата на описаните в документацията.

ВЧЕРА 15 СЕПТЕМВРИ бе внесен обвинителен акт от 1700 страници срещу Вельо Илиев, бивш кмет на община Петрич от  Окръжна прокуратура – Благоевград. Материалите по делото са събрани в 81 тома. Обвинението е за неизпълнение на служебните си задължения, от които настъпили значителни вредни последици и в умишлена безстопанственост, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София.

2-small

Снимка:www.e-79.com

В хода на разследването на службите е установено, че в периода от 1 януари 2007 г. до 19 октомври 2011 г. в Петрич в качеството си на длъжностно лице – кмет на община Петрич, Илиев не е изпълнил служебните си задължения, произтичащи от разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация, Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки и Закона за обществените поръчки, като не взел решение за откриване и не провел процедури за възлагане на малки обществени поръчки – открит конкурс за доставка през 2007 г. и 2008 г. и обществени поръчки за доставка през 2009 г., 2010 г. и 2011 г. на лекарства и лекарствени продукти на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите в община Петрич.

Същият не създал организация за законосъобразното управление и разходване на делегираните в общинския бюджет държавни целеви средства. В нарушение на изискванията е извършено изплащане на суми по фактури, без да изиска от фирмата опис на рецептите със стойност, без да извърши проверка относно съответствието между стойността на представените рецепти и стойността посочена в съответната фактура.

ОЧЕВИДНО ПОЛОЖЕНАТА КЛЕТВА НЕ Е АКТУАЛНА СЛЕД СЯДАНЕТО НА КМЕТСКИЯ ПРЕСТОЛ, СТРОИТЕЛСТВОТО НА ВСЯКА ЦЕНА, ПАРИЧНИ СРЕДСТВА В КОЛОНКИ ВЕТЕРАНИ ОТ ВОЙНИТЕ И ВОЕННО ИНВАЛИДИ СА НА МОДА СРЕД КМЕТОВЕТЕ

В подкрепа на общата картина в страната, кмета на Провадия Филчо Филев също  /а и защото му влиза в задълженията/ се е занимал през годините си на управление с малкото останали живи наши сънародници, участвали във войните.

Връщайки се към днешния ден, за разлика от Петрич и Перущица, община Провадия е с кмет, срещу който макар и да се води проверка от прокуратурата /няма данни да е приключила/ относно констатациите на АДФИ, според които

„…недължимо преведените средства за компенсиране стойността на безплатните и с намаление превози …в размер на 49 605лв., представляват ВРЕДА НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ, виновно причинена от Филчо Кръстев Филев – кмет, КОЙТО Е ЗНАЕЛ, че представените данни от „Провадия – Автотранспорт”ЕООД гр. Провадия не са верни, защото превозвачът не е представил иззискуемите опис – сметки и ЗАЩОТО Е НАРЕЖДАЛ ПЛАЩАНИЯ ЗА ОТЧЕТНИ ПЕРИОДИ, КОИТО НЕ СА МИНАЛИ, И БЕЗ ДА Е ОСЪЩЕСТВИЛ КОНТРОЛ…”

и т.н.

Филчо Филев е все още действащ кмет и ръководи ли, ръководи.

НИЩО ЧЕ,

ПРОВАДИЯ МОЖЕ ДА СЕ ПОХВАЛИ С КМЕТ ПОЛУЧИЛ РЕКОРДЕН БРОЙ АКТОВЕ ОТ ЕДНА ПРОВЕРКА, ЗА КРАТЪК ПРОВЕРЯВАН ПЕРИОД – 10 БР. АКТОВЕ, 10 ДЕЛА, 1 ДОКЛАД НА АДФИ СЛЕД ПРОВЕРКА В ОБЩИНА ПРОВАДИЯ, А ПРОВЕРКАТА ОБХВАНАЛА ЦЕЛИ 9 МЕСЕЦА!!!!!

Какво установява АДФИ за Провадия, което заблъсква към обвинението на петришкия кмет / в качеството си на длъжностно лице – кмет на община Петрич, Илиев не е изпълнил служебните си задължения, произтичащи от разпоредбите на Закона, като не взел решение за откриване и не провел процедури за възлагане на обществени поръчки; В нарушение на изискванията е извършено изплащане на суми по фактури, без да изиска от фирмата опис на рецептите със стойност, без да извърши проверка относно съответствието между стойността на представените рецепти и стойността посочена в съответната фактура/:

АДФИ подробно описва в доклада си, че са регламентирани условия и ред за провеждане на открита процедура по възлагане на обществена поръчка, като това е минимум 24 дни. И установява „Филчо Кръстев Филев, в качеството си на възложител, не е положил дължимата грижа и не е създал необходимата организация своевременно да осигури изпълнител на обществената поръчка в условия на реална конкуренция”. Той, в качеството си на кмет е взел решение за откриване на процедурата 15 дни преди изтичане на договора на транспортната фирма. Поради недостатъчното време, което кметът е осигурил се е намесил Областния управител Стоян Пасев. Същия имал право по регламент да предприеме спешна мярка.  Това са случаите на прекъсване на услугите или на непосредствен риск от такова прекъсване. Така при намеса на областния управител и опасност Провадия да остане без междуградски транспорт  е сключен договора, без да е проведена процедурата.

По-горе цитирахме доклада на АДФИ, в който е описано, че при изплащане на суми за карти на ветераните от войните, не са представени изискуеми опис – сметки и са заплатени суми за неизтекли периоди, т.е. такива за бъдещи периоди, без още да е имало такива превози.

ОТНОСНО строителството може много да се напише и е писано. Като се започне от 30 метровата „улица Суфиян”, чиято цена достигна баснословните размери на магистрала, като преминем през комисиите по търговете, една от които върна документи, за да бъдат оправени датите, тъй като участник в търга бил попълнил дати в документацията преди търга да е обявен /? Дали пък не е имал предварителна информация?/, до заплащането на стари сметки за изграждане на път без договор с общината и без общината да е поръчвала такъв ремонт на „комаревската фирма”.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ ЩЕ ПРИПОМНИМ, ЧЕ ДАНС И СЛУЖБИТЕ НЕ ИЗВЪРШВАТ САМО ДОКУМЕНТНИ ПРОВЕРКИ В ПЕРУЩИЦА, А И ПРОВЕРКА НА ВЛОЖЕНИТЕ КОЛИЧЕСТВА И МАТЕРИАЛИ И ДАЖЕ ПРОВЕРКА, КЪДЕ ТОЧНО СА ИЗНЕСЕНИТЕ МАТЕРИАЛИ ОТ РЕМОНТИТЕ.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ ЩЕ ПРИПОМНИМ, ЧЕ ДАНС И СЛУЖБИТЕ ЗАПОЧНАХА ПРОВЕРКА, ЗАЕДНО С АДФИ ПРЕЗ МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ ТАЗИ ГОДИНА.

ДАЛИ ОБЩИНА ПРОВАДИЯ ЩЕ ПОСЛЕДВА ОБЩИНА ПЕРУЩИЦА ЩЕ СТАНЕ ЯСНО НАЙ – РАНО СЛЕД РАЗГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕСЕТТЕ ДЕЛА, С КОИТО ФИЛЕВ ОБЖАЛВА РЕКОРДНИЯ СИ БРОЙ АКТОВЕ ОТ АДФИ, КОИТО ДЕЛА ЩЕ СЕ СЪСТОЯТ НА ЗНАМЕННАТА 10 –ТИ НОЕМВРИ.

Подобни новини

Вашият коментар