Министърът на културата Вежди Рашидов посети археологическия комплекс Провадия – Солницата

Министърът на културата Вежди Рашидов посети археологическия комплекс Провадия – Солницата

Министърът на културата Вежди Рашидов е на посещение във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. В сградата на Висшето военноморско училище министърът се срещна с областния управител на Варна Стоян Пасев, кмета на града Иван Портних и началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” проф. д.в.н. Боян Медникаров. Пред журналисти той обясни, че носи добри новини за Варна. По-късно министър Вежди Рашидов посети археологическия комплекс Провадия – Солницата, източник /Агенция “ФОКУС”/.
Областният управител и кмета на града бяха гости на откриването на научна конференция „Културното наследство на Варна”, която се провежда в Планетариума на Висшето военноморско училище в града. Пред журналисти кметът на Варна Иван Портних подчерта, че една от амбициите, свързана със социализирането, експонирането и популяризирането на културно-историческото наследство, е за създаването на Музей на открито в Аспаруховия парк по протежението на Аспаруховия вал. В музея ще бъдат изложени артефакти, включително и антични колони, открити при изкопните дейности за охранителните канали. През следващата година общината ще финансира и археологически разкопки в района. „През следващата година предстоят много сериозни инвестиции в Аспарухово, не само в пътната инфраструктура, а и в парковата среда”, каза още кметът. Той допълни, че през следващата година ще започне изграждането на рибарското пристанище в Аспарухово, като успоредно с него ще се развие и атракционно рибарско селище, което ще бъде в другия край на Аспаруховия вал. „С комплексни мерки и инвестиции се надяваме, че освен в чисто образцов от инфраструктура гледна точка район на града, Аспарухово ще се превърне в едно от любимите места и на варненци, и на гостите на града, където ще има и досег с древната история на нашите земи”, заяви кметът. По отношение на т. нар. “дупка” в центъра на Варна Иван Портних припомни, че от няколко години системно се работи и се очаква съвсем скоро да се намери решение на проблема.
Пред журналисти Иван Портних каза още, че ремонтът на Аспарухов мост ще започне напролет. „Ремонтът се осъществява от Агенция „Пътна инфраструктура”. Беше направен анализ, че стартирането през есента с хипотезата за лошо време през зимата не е най-удачно, защото ще се спре в един определен момент без да е завършено”, заяви още кметът.

Подобни новини

Вашият коментар