12-годишният Богомил спечели конкурса „Бодлите на таралежите“

12-годишният Богомил спечели конкурса „Бодлите на таралежите“

Отличеният Богомил Атанасов от Провадия и част от журито
Момчето от Провадия трогна журито с есе за болния си брат.

Около 1000 деца от цялата страна са участвали в конкурса за есе и разказ “Бодлите на таралежите” през 10-те години от неговото съществуване. Около 60 са спечелилите награди, между тях близо две дузини прекрасни педагози, разказа управителят на фондация “Братя Мормареви” социологът Кънчо Стойчев, син на единия “брат” от прочутия сценарен тандем Братя Мормареви, източник /Новите родители/.

Жури в състав Бойко Василев, Захари Карабашлиев, Ивайло (Нойзи) Цветков, Иво Сиромахов и Бойко Ламбовски обясни избора си на най-добрите ученически пера, взели участие в надпреварата.

„Истинското изпитание за вас, млади хора, започва не от многото конкуренция, а от липсата на конкуренция” – заяви членът на журито Бойко Василев и подчерта, че основната тема на съчиненията е да остана или не в България. Иво Сиромахов пък заяви, че никога официалното признание не е истински измерител за стойността на написаното.

Първа награда за есе грабна едва 12-годишният Богомил Анастасов от Провадия с трогателната история за своя болен брат “Различен живот”.

За разказ първа награда пък спечели деветнайсетгодишната Анастасия Стоева от Велико Търново с “Николай”.

Втора награда за есе си поделиха Антъни Джоуид и Елица Ганева съответно с “Утре започва от днес” и “Тук може само не може.” За разказ втора награда също бе поделена между Аделина Христова с “Авторът” и Християн Бачков с “На кафе с уличния музикант…”

Акцент в проявата бе представянето на новия сборник с произведения на наградените от последните пет издания на конкурса, дело на издателство “Сиела”.

Както е традиция в този конкурс, освен награди за учениците, бяха премирани и техни любими преподаватели. Наградите получиха  две преподавателки: Пламена Калчева – учителка на Богомил, и Галина Марчева – на Анастасия.

Подобни новини

Вашият коментар