Шефът на “Галъп” Първан Симеонов разкри пред ПИК ще успеят ли реформаторите да съставят правителство, ще загроби ли Радан РБ и кой влиза в следващия парламент

Шефът на “Галъп” Първан Симеонов разкри пред ПИК ще успеят ли реформаторите да съставят правителство, ще загроби ли Радан РБ и кой влиза в следващия парламент

Поредният крупен политически скандал се разгоря в страната, след като днес реформаторите приеха мандата за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. Зам.-председателят на СДС Румен Христов обяви, че групата му е готова да проведе консултации с част от парламентарно представените партии, за да се събере необходимото мнозинство. “Нищо друго освен възстановяването на Хитрино не ме интересува. Ще се срещнем, ще говорим”, каза премиерът в оставка Бойко Борисов на въпрос дали ГЕРБ биха направили правителство с Реформаторския блок. БСП пък отсече, че приетият мандат от Реформаторския блок е загуба на време, не могат да съставят кабинет в рамките на този парламент.

За коментар на събитията потърсихме изпълнителния директор на “Галъп интернешънъл” Първан Симеонов.

Интервю на Албена БОРИСОВА

– Реформаторите приеха мандата за съставяне на правителство, за всички е ясно, че това е кауза пердута. Защо го направиха според вас, господин Симеонов? Дали не става за поредния политически пиар?

– Ние трябва да свикваме, че голяма част от политиката е пиар. Да погледнем Доналд Тръмп, например… А в случая с реформаторите става дума и за малко анти пиар. И обществото, и ГЕРБ като че ли свикнаха, че май отиваме на предсрочни избори. Реформаторите рискуват като приемат ролята да изглеждат като хора, които са се хванали с нещо безнадеждно. А всъщност и тези, които приеха мандата не са всички от РБ. Те са една част, най-вече от СДС, източник /pik.bg/.

– Имат ли шансове?

– Вероятността да съставят правителство е силно намаляла. А всъщност реформаторите няма и голяма полза. Вместо да тръгнат да се надбягват с политическите си конкуренти, те се суетят с тоя мандат. Това е имидж, който тегли блока надолу. А най-неприятният сценарий за тях е да се разцепят.

– Те се разцепиха. Радан Кънев даде старт.

– Твърде възможно е Радан Кънев да загроби РБ. С отцепването си той лишава и себе си, и реформаторите от перспектива. Твърде възможно е те да станат за смях и печелейки време да загубят бъдещето си.

– България се намира в толкова тежка ситуация, че няма никаква полза от нови избори. Няма ли да бъде добре най-после политиците поне за известно време да спрат да се боричкат в името на стабилизирането на държавата?

– Имаме полза от правителство в рамките на този парламент. Защото то ще гарантира стабилност. Но то трябва да има парламентарна подкрепа, каквато не се вижда да се формира. От друга страна пък, какво по-хубаво от това да има избори, на които народът да каже кого иска. Няма нищо извънредно и страшно в това властта да се смени и да се избере нова.

– Защо Плевнелиев избра реформаторите, а не патриотите? В интервю за ПИК вие прогнозирахте, че ПФ ще формира ново правителство…

– Това са два политически субекта, които цивилизационно са коренно различни. Едните са либерални, другите консервативни. Самата идея за мандат на патриотите може да е дошла малко в повече. По всяка вероятност е имало уплаха, че избрахме едва ли не проруски президент, пък сега и изпълнителната власт да се даде на патриотите…

– Накъде вървим, какво да очакваме в близките дни?

– Най-вероятно отиваме на предсрочни избори. Има много малък шанс за правителство в този парламент. На изборите ще имаме силен Марешки, силни патриоти. Разбира се ГЕРБ и БСП ще присъстват. ДПС ще влезе в парламента. Голямата въпросителна е дали Слави Трифонов ще направи партия. Интересно ще бъде да се види какво ще стане с ДОСТ.

Подобни новини

Вашият коментар