Радев отказва “отсрочка” за нов Изборен кодекс

Радев отказва “отсрочка” за нов Изборен кодекс

снимка: newscafe

Новоизбраният президент Румен Радев отхвърли призивите на ГЕРБ да не разпуска веднага 43 Народно събрание, за да може парламентът да приеме мажоритарната избирателна система.

“Всякакви опити да се удължава живота на 43-тото Народно събрание под предлог за несвършена работа са в разрез с Конституцията и произнасянето на Конституционния съд”, се казва в съобщение от офиса на Румен Радев, публикувано през БТА.

Радев напомня, че още през ноември 2016 г. парламентът можеше да обсъди резултатите от референдума за промяна на избирателната система, както и предложения законопроект на Мая Манолова, източник /newscafe/.

“Два месеца по тях нямаше движение. Междувременно народните представители ползваха парламентарната си ваканция, което е тяхно право, но и тяхно решение. Буди недоумение фактът, че темата се съживява дни преди разпускането на 43-то НС, съпроводена с искания за удължаване на неговата работа, заявява новоизбраният президент”, коментира той.

Радев посочва, че в едно от решенията си от 2016 г. Конституционният съд определя насрочването на нови избори като “първостепенна и неотложна задача” пред новоизбрания президент.

“Вярвам, че в оставащите дни от своята работа уважаемите народни представители ще подходят отговорно и с уважение към волята на българските избиратели”, се казва в съобщението му.

Официално мандатът на Румен Радев започва на 22 януари 2017 г. – формално той би могъл да разпусне парламента още на следващия ден. От тази дата започва да тече 2-месечен срок, в края на който ще трябва да се проведат предсрочните парламентарни избори. Радев вече даде да се разбере, че няма да отлага изборите за след 2 април.

Преди ден председателят на Правната комисия в НС Данаил Кирилов призова Румен Радев да изчака с “една-две седмици”, за да може народните представители да обсъдят в детайли предложенията за промени в Изборния кодекс, свързани с въвеждането на мажоритарни избори.

Ако времето на НС не стигне – предсрочните избори ще се проведат по старата система, идея, която се подкрепя от БСП.

Подобни новини

Вашият коментар