Русия предлага създаването на кюрдска автономия в Сирия

Русия предлага създаването на кюрдска автономия в Сирия

снимка: Vlastta.com

В проекта за конституция на Сирия, изготвен от Русия и предаден на сирийската опозиция по време на срещата в Астана, се предвижда създаването на кюрдска автономия в рамките на Сирийската арабска република, пише “Известия” в четвъртък, 26 януари, източник /Vlastta.com/.

“Сирия си остава унитарна държава, но се предлага на територията ѝ да бъде създадена кюрдска автономия”, съобщил представител на сирийската опозиция пред “Интерфакс”.

Според източника в документа се дава право на различните региони в Сирия да имат свой официален език.

Проектът предвижда президентът да се избира за 7 години, без право на втори мандат. Изрично се посочва, че не е задължително държавният глава да е мюсюлманин. Предлага се и отмяна на шариата и преименуване на държавата – от “Сирийска арабска република” (САР) на “Сирийска република”.

Междувременно се очаква днес американският президент Доналд Тръмп да разпореди на Пентагона и Държавния департамент да изготвят план за създаване на “безопасни зони” за бежанците в Сирия и съседните страни, съобщи “Ройтерс”.

Агенцията отбелязва, че тази стъпка на новата администрация, срещу която Барак Обама дълго се съпротивляваше, може да задълбочи намесата на страната в конфликта и опасността от сблъсък между американски и руски самолети над Сирия.

Подобни новини

Вашият коментар