В читалището на село Добрина РЗИ открива наркотични вещества и незаконна медицинска дейност

В читалището на село Добрина РЗИ открива наркотични вещества и незаконна медицинска дейност

Докато ПРОВАТОН правеше своята рутинна проверка за установените нарушения от РЗИ в медицинската дейност на територията на община Провадия, се натъкна на СКАНДАЛНО РАЗКРИТИЕ.

В Народно читалище „Васил Левски 1901“ с. Добрина, с председател Димитричка Дичева, при проверка на РЗИ са били открити наркотични вещества, медикаменти с минал срок на годност, някои от които психотропни. Установена е нерегламентирана лечебна дейност, в резултат на което е разпоредено да бъде НЕЗАБАВНО ПРЕУСТАНОВЕНА ЛЕЧЕБНАТА ДЕЙНОСТ В ЧИТАЛИЩЕТО НА СЕЛО ДОБРИНА. На 18.01.2017г. получихме писмо, че понастоящем дейността е преустановена и обекта не работи.

Припомняме, че всъщност председателя на читалището Димитричка Дичева е и кмет на селото.

1 (Small)

Случаят напомня на разкритието на Екип на Канал 3 през лятото на 2016г., при което екипът успя да си поръча по телефона Диазепам. Дилърът обяснява, че още на следващия ден може да достави лекарствата, дори обещава големи количества, с които да бъдат снабдявани хора по селата. Тогава заглавия и предавания със заглавия „Психотропни медикаменти вървят на черно, в аптеките искат зелена рецепта“ алармираха за този вид престъпление.

В аптеките този медикамент, към които се развива зависимост, се купува само със зелени рецепти и се изписват при остри заболявания. Употребата му е строго забранена, ако е минал срока на годност.

Скандалните констатации в село Добрина разтърсват всеки прочел Констативен протокол №2743 на РЗИ Варна – При извършена проверка в читалището на село Добрина се открива в легенче използвани спринцовки и ампула Диазепам с изтекъл срок на годност през 2013г., консумативите йод, риванол и др. също са с изтекъл срок на годност, извършващата лечебна дейност изписва рецепти и направления с печат на несъществуващ здравен пункт, открити са медикаменти и ампулни форми също с изтекъл срок на годност и най – шокиращото – открити са НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА.

1 001 (Small)

(изписваме ръкописния текст за улеснение) – „В оборудван с мед.кушетка, бюро, спешен мед.шкаф, мед.стелаж – масичка, кабинет лицето упражнява медицинска дейност – манипулации и прегледи на пациенти…В момента на проверката в легенче има използвани спринцовки и ампула Diazepam с изтекъл срок на годност през 2013г. Всички  консумативи в кабинета – йод, риванол и др. са с изтекъл срок на годност. Изписва рецепти с медикаменти и издава мед.направления с печат на несъществуващ здравен пункт. В Спешния шкаф има медикаменти и ампулни форми също с изтекъл срок на годност, в т.ч. и наркотични в-ва. По време на проверката пред кабинета чакат пациенти за изв. на преглед и манипулации.“

Законът забранява притежанието на наркотични вещества.

Законът звучи така – право на лечебна и диагностична дейност имат само лекарите и лекарите по дентална медицина. Лицето цитирано в проверката на РЗИ не е лекар.

Лечението с Диазепам и бензодиазепин-подобни лекарства може да доведе до развитието на психическа и физическа зависимост. Рискът се повишава с повишаване на дозата и продължителността на лечението. При приложение на диазепам и други бензодиазепини е известно, че могат да се развият парадоксални реакции като безпокойство, възбуда, раздразнителност, агресивност, обърканост, гняв, кошмари,  халюцинации, психози, неадекватно поведение и други нежелани поведенчески реакции. Внезапното спиране на лечението може да бъде съпроводено от прояви на т.н. „синдром на отнемане“- главоболие, мускулни болки, силно проявена тревожност, напрежение, безпокойство, объркване и раздразнителност. В тежките случаи се развива загуба на представата за реалност, личност, мравучкане и обезчувствяване на крайниците, повишена чувствителност към светлина, шум и допир,  халюцинации или епилептични припадъци.

И ВСИЧКО ТОВА В ЧИТАЛИЩЕТО, НАРЕД С ПРОСВЕТНАТА ДЕЙНОСТ

Оправданието, каквото и да е то, би звучало нагло.

Особено, ако кмета на селото Димитричка Дичева има доблестта да признае, че в кабинета е преглеждала и лекувала нейната свекърва Йорданка Дичева.

Особено, ако кмета на селото Димитричка Дичева има доблестта да обясни, как като председател на читалището е съчетала в своето виждане просветната читалищна дейност и „Лекарски кабинет“, в който се съхраняват наркотични вещества.

Особено, ако кмета на селото Димитричка Дичева и председател на Народно читалище „Васил Левски 1901“ с. Добрина даде отчет, колко пари на месец са влизали в касата на читалището под формата на наем за предоставения за ползване „Лекарски кабинет“.

Особено, ако кмета на селото Димитричка Дичева, като публична личност направи изявление, известно ли е каква е съдбата на наркотичните вещества и психотропни медикаменти с установено местонахождение „Читалище с.Добрина“ при проверката на РЗИ.

Димитричка Дичева е кмет на село Добрина от 2003 година до сега, вече четвърти мандат от БСП. /под №10 на снимката по-долу/

3 (Small)

Може би Димитричка Дичева незнае и няма да каже кой е извършвал лечебна и диагностична дейност, може би незнае какво е станало с наркотичните вещества и може би пари от наеми не са постъпвали в касата на читалището за ползвания кабинет, пред който са чакали пациенти за извършване на преглед и манипулации по време на проверката. Може би вече взе да ни обзема едно чувство за „Добрина ЕООД“.

Какъв беше девиза?, можахте, доказахте го!

Подобни новини

7 Comments

 1. бай миал
  08.02.2017 at 12:52 Отговори

  СВАДБА ЗА ЧУДО И ПРИКАЗ. А ПРОВАТОН И АЗ ПРАВЯ ТАКАВА СВАДБА МНОГО ГИ ХВАЛЕХТЕ .ВИДЯХТЕ ЛИ КЪДЕ БИЛ КЛЮЧА ЗА ПАЛАТКАТА. ДРУГ ПЪТ КОГАТО ХВАЛИТЕ НЕЩО ХУБАВО ГО ПРОВЕРЕТЕ.

 2. Koko
  09.02.2017 at 9:19 Отговори

  Това са кметовете и кметските наместници в Провадийската Община.Все отбор юнаци и все близки до Кмета.Не се избират и слагат хора,които могат да бъдат Кметове и Кметски наместници,а се слагат хора,които са близки до Кмета Филев или които някой ги е наместил.Така е във всички села в Общината.Тези хора само си седят в така наречените кметства,горят им печките с дърва от нашите данъци,гледат си собствената работа и въобще даже не се сещат за общинската,за която са сложени.
  Затова Г-н Филев огледайте си кадрите,те подронват Вашият авторитет!!!!

 3. О
  09.02.2017 at 18:52 Отговори

  Ами това че Й.Дичева не може да я изгониш от пощата когато дават пенсии?Чака да и дават по 2 лева там до гишето за това че ги обслужвала бабите.И хората от срам дават.С рекетйори никой не се справил.Идете когато дават пенсии и вижте.Преди кметицата изпращаше секретарката ама явно някой имаха смелост на нея да не и дадът.

  1. баба Р.
   20.02.2017 at 21:51 Отговори

   Дааа, вярно е. Всички знаят и виждат какво става по време на пенсии. Ако не е Й.Д. сисъка се пише от една друга баба Р.

   1. У
    06.03.2017 at 10:09 Отговори

    Срам и позор.Да проси като циганка.Днес дават пенсии-дали е пак там?

    1. Емил
     28.01.2019 at 9:41 Отговори

     Това е не до постимо.

 4. 1
  17.02.2017 at 15:57 Отговори

  Като започнеш от Кмета на Общината и завършиш до последното село на Общината-всичко е един дол дренки.Баш отбран отбор-незаменими,а да не говорим колко са мързеливи и смешни с незнанието и неуменията си.

Вашият коментар