Цвета Кирилова, „Сдружение Азбукари”: Инициативата „Пробуждане с хоро” показва, че българските ценности са нещо, с което можем да се гордеем

Цвета Кирилова, „Сдружение Азбукари”: Инициативата „Пробуждане с хоро” показва, че българските ценности са нещо, с което можем да се гордеем

снимка: Агенция “ФОКУС”

Столичани и гости на София се включиха в инициативата „Пробуждане с хоро” на „Българи за България” и „Сдружение Азбукари”, съобщиха организаторите. Празничната атмосфера на българското единение събра стотици в парк „Заимов”, където с хоро беше отбелязан Националният празник на България. Хорото бе изиграно от българи на различна възраст и дори цели семейства. Паркът се изпълни с хиляди озарени лица – ефект, който е неизменна част от магията на българските ритми. Хорото се игра под звуците на българската народна музика, пресътворена от майсторството на танцов клуб „Витоша”, „Тъпани и гайди”, „Да танцуваме заедно”, фолклорният изпълнител Ана Мария Трайкова и певицата Галияна Арсова, източник /Агенция “ФОКУС”/.
„Пробуждане с хоро“ цели да възроди българския дух. „С тази инициатива искаме да кажем, че българите имат национално самочувствие, че фолклорните ни традиции са живи, че българските ценности са нещо, с което можем да се гордеем. Искаме да провокираме всички българи, които са дошли тук, да се присъединят към общото родово хоро на обединението. Така ще включим енергийния поток помежду си и ще изразим с всичко това обич, толерантност, единение”, каза Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари”. „Хорото не е само танц, то е магически ритуал, символ на единението и символ на космическата енергия. Винаги е било онова самобитно творчество, което е задържало енергията на българското общество. В него е вплетен особен заряд. Хорото е ценността, която свързва българите и ги кара да пренебрегнат своите житейски проблеми”, подчерта Кирилова.
Зарядът на този магичен ритуал днес разпали и обедини българи в около 30 места в страната и чужбина. Освен в София, хора има и в Плевен, Варна, Русе, Сливен, Шумен, Стара Загора и др. А от чужбина българската позитивна лавина заля и САЩ, Англия, Франция, Испания, Италия, Сърбия и др. Всички заедно направихме тази магия на единението и така за пореден път доказахме, че примера на предците не е угаснал, че гордостта и отговорността пред бъдещето също няма да угасне, защото сме заедно, смятат организаторите.

Подобни новини

Вашият коментар