Уикилийкс: ЦРУ ни подслушва през телефони и телевизори на известни марки

Уикилийкс: ЦРУ ни подслушва през телефони и телевизори на известни марки

снимка: VNews.bg

„Уикилийкс“ обяви, че от днес започва публикуването на хиляди секретни документи, за които твърди, че идват от Центъра за киберазузнаване на ЦРУ.

От сайта, чийто създател Джулиан Асанж се укрива от няколко години в посолството на Еквадор в Лондон, са нарекли операцията „Vault 7“ (Хранилище 7), източник /VNews.bg/.

Първата част от поредицата, „Year Zero“ (Година Нула), включва 8761 документа и файлове от суперзащитената мрежа на Центъра в Ленгли, Вирджиния.

„Уикилийкс“ обясняват, че са се сдобили с тях от хакери, работили за американското правителство, които са успели да отмъкнат от ЦРУ цял арсенал компютърни вируси и документи, в обем от стотици милиони редове код.

От тях става ясно, че разузнаването е развило секретна глобална хакерска програма срещу широк кръг продукти на американски и европейски компании, включително iPhone на Apple, операционните системи Android на Google и Windows на Microsoft и дори телевизорите на Samsung, които са превърнати в скрити подслушвателни устройства.

Специално подразделение на ЦРУ, носещо името UMBRAGE, е отговаряло за поддържането на хакерски арсенал „откраднат“ от службите на други държави, в това число Русия. Целта е тези вируси да се използват при някои от кибератаките с цел „заблуда на противника“, тъй като зловредният софтуер крие следи, които могат да подскажат на жертвите кой ги е ударил.

Подобни новини

Вашият коментар