Аксаково е домакин на срещата „Европа, каквато искаме да бъде“

Аксаково е домакин на срещата „Европа, каквато искаме да бъде“

снимка: Topnovini.bg

Международно жури днес избира най-добрите творби в едноименния конкурс

Международно жури ще избере днес най-добрите творби – словесни и визуални, дело на млади творци от четири държави, които се състезават в конкурса „Европа, каквато искаме да бъде“.

Надпреварата е по проекта „Европа на бъдещето – многолика и единна“, спечелен от Община Аксаково директно от програмата на ЕК „Европа а гражданите“. Партньори на варненската община са испанската Игуалада, португалската Сетубал и италианското грдче Нугедо Санта Витория, намиращо се в сърцето на Сардиния, източник /Topnovini.bg/.

В конкурса участваха 126 души от Испания, Италия, България и Потругалия. В шест направления – „Рисуване“, „Фото“, Клип“, „Есе“, „Поезия“ и „Проза“ – младите творци реализираха собствените си изсквания и виждания за живота на Стария континент. Надпреварата бе организирана в три възрастови категории – от 7 до 13 г, от 14 до 20 и от 21 до 29.

Най-активна и многобройна в състезанието е групата на най-малките – от 7 до 13 г., които избраха да визуализират Европа, каквото я искат – в рисунки.

След като международното жури избере най-добрите млади творци на бъдеща Европа, официалното оповестяване на имената им ще стане след месец, както повеляват правилата на проекта, а в средата на май ще се състои официалното награждаване в испанската община Игуалада.

Избирането на най-добрите творби и творци ще стане днес в рамките на четвъртата среща под надслов „Европа, каквато искаме да бъде“, в Аксаково. Във форума ще вземат участие представители на партньорите по едноименния проект – общините Аксаково, Игуалада, Сетубал и Нугедо Санта Витория.

На срещата ще бъдат представени и рeзултати от научни изследвания „Какви са очакванията за бъдещето на ЕС“.

Подобни новини

Вашият коментар