Цацаров подхваща шефовете на Варненската районна прокуратура

Цацаров подхваща шефовете на Варненската районна прокуратура

снимка: Topnovini.bg

Цветанка Гетова и заместничката й Милена Даскалова се намесили в разследване и оказвали натиск върху свидетел

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл днес предложения в  Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарни производства срещу Цветанка Гетова – административен ръководител на Районната прокуратура във Варна, и заместничката й Милена Даскалова. Предложенията са заради  допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на съдебната власт, съобщиха официално от прокуратурата, източник /Topnovini.bg/.

Главният прокурор иска да им бъде наложено най-тежкото дисциплинарно наказание – дисциплинарно освобождаване от длъжност. Предложението е в резултат от извършена проверка от прокурори от отдел „Инспекторат“ във ВКП, образувана по сигнал на прокурори от Специализираното звено „Антикорупция“ в СГП.

В хода на проверката във Варна е констатирано, че на 11 декември 2016 г. около 17 часа жена сигнализирала в Първо РУ на МВР в морския град,  че мъжът, с когото преди години е живяла на семейни начала и е баща на двете им деца, е отправил закана с убийство. Мъжът е осъждан за убийство на първата си съпруга. Разследващият полицай  е уведомил Районната прокуратура – Варна. Прокурор Цветанка Гетова в качеството си на административен ръководител изпратила в Първо РУ на МВР дежурния прокурор с указания да участва в разпита на пострадалата.

Малко по-късно в сградата на районното управление пристигнали Гетова и заместничката й Милена Даскалова. Те провели среща с началника на  управлението, от когото се поинтересували за хода на разследването по делото за закана с убийство. Веднага след това влезли в кабинета, в който разследващият полицай и дежурният прокурор провеждали разпита на пострадалата и го прекъснали, като прочели записаното до момента в протокола за разпит. След като се запознали с текста  в протокола, воден до този момент, Даскалова заявила, че не е установено изпълнителното деяние. Дежурният прокурор обяснил, че разпитът все още не е приключил и предстои да бъдат установени тези обстоятелства. Това провокирало намесата на Гетова и Даскалова, които започнали да задават въпроси на свидетелката. Даскалова си позволила да каже, че ако този мъж я удари, може да я остави „залепена като гербова марка“.

Гетова и Даскалова разпоредили на разследващия полицай и дежурния прокурор да напуснат кабинета, а когато останали насаме със свидетелката, Даскалова й заявила, че с подадената жалба може да вкара в затвора мъжа, от когото се оплаква, а „ той имал достатъчно хора и познати“, както и че не това е начинът да се защити, защото заплашилият я може да продължи да я тормози. Позволила си и препоръка към свидетелката да размисли много добре и по-спокойно дали да подава сигнал срещу него. Тогава свидетелката попитала дали може да оттегли жалбата си. Даскалова отговорила утвърдително, след което тя и Гетова позволили на разследващия полицай и дежурния прокурор да продължат с разпита на пострадалата.

На следващия ден свидетелката оттеглила жалбата си. Дадените предния ден показания обяснила със силна емоция и необмислена постъпка и заявила, че не изпитва опасения за себе си.

Участието в разпит и задаване на въпроси на свидетел по досъдебно производство, без да има това процесуално право, повишаването на тон, прекъсването на процесуално- следствени действия, недопустимите изявления и коментари по отношение на пострадалата и мотивирането й да оттегли жалбата си и да промени показанията си, така че да осуети разкриването на обективната истина, проявеното неуважение към прокурора, разследващия полицай и свидетелката, сочат на извършени от Цветанка Гетова и Милена Даскалова дисциплинарни нарушения. Действията им представляват дисциплинарно нарушение на чл. 307, ал.3, т.3 от Закона за съдебната власт, съобщиха от прокуратурата на Р България.

Подобни новини

Вашият коментар