В Белослав ще правят фестивал на българската шевица

В Белослав ще правят фестивал на българската шевица

снимки: Патриотичен ДЕСАНТ

Темата на първото му издание е: „Везбената традиция на българката. Хилядолетия, вшити в тъканта“

На 9 септември в Белослав ще се състои премиерата на първия Фестивал на шевицата. Той ще “проходи” с темата: „Везбената традиция на българката. Хилядолетия, вшити в тъканта.“

Както съобщават организаторите му, форумът предоставя трибуна на една особено колоритна част от бита и традиция ни – везбата, като в неговия фокус ще са автентичната шевица и нейните съвременни интерпретации с израз в различни артикули и продукти на ръчното творчество, източник /Патриотичен ДЕСАНТ/.

Фестивалът е насочен към любители и професионалисти в областта на везмото, като участието в него може да е както индивидуално, така и колективно.

Ще бъдат представени автентични носии с шевици, части от носии или съхранени шевични фрагменти, а също и бродирани възглавници, ковьори, кърпи. 

Ще бъдат изложени и артикули със съвременни интерпретации на шевици (сувенири, бижута, аксесоари, дрехи и др.).

Покрай това ще бъдат демонстрирани дейности и занаяти, които имат тематична връзка с елементите и мотивите използвани и във везбата (килимарство, гайтанджийство, резбарство, рисувана керамика – грънчарство и др.) .

По време на фестивала публиката ще изслуша и кратка тематична беседа с участието на видни етнографи. Ще има и изложби, ревю на носии, работилница за шевици и занимателни секции за най-малката аудитория. Предвидена е и концертна част с народни песни и танци.

Заявките за участие се приемат до 20 август.

В логото на фестивала е използван мотив от шевица на ръкав на женска риза от Тетово (раждащата богиня) от ХIX век.

Подобни новини

Вашият коментар