Започна „Варненско лято“

Започна „Варненско лято“

снимка: VNews.bg

Вчера във Варна започна издание 2017 на първия и най-дългогодишен български фестивал – Международния музикален фестивал “Варненско лято”. Шедьоври на националното и световното музикално наследство и новата българска симфонична музика прозвучаха в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. На сцената излязоха оркестърът домакин – Варненската филхармония, заедно с Минчо Минчев, цигулка, Евгени Божанов, пиано и Янг Чанг Чо, виолончело, под диригентската палка на маестро Емил Табаков. По традиция първо прозвуча музикалната емблема на „Варненско лято“ – симфоничната Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров , а след това – Тройния концерт на Бетовен за пиано, цигулка и виолончело в до мажор, оп. 56, и премиерното за България пълно изпълнение на симфоничния цикъл „Пет български танца“ от Емил Табаков, източник /VNews.bg/.

Днес, 26 юни, в Градската художествена галерия фестивалът продължава с един изящен камерен концерт, който прекрасно продължава  традицията на силните първи камерни концерти на „Варненско лято“. На подиума ще бъдат Лана Тротовшек – цигулка, от Словения и нашият голям пианист Людмил Ангелов, познат на световната музикална общност от сцените на най-големите концертни зали  по цял свят, носител на престижни награди и сам участващ в журито на големи конкурси, основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо. За Лана Тротовшек  проф. Ангелов посочи, че в момента има блестяща кариера – свири с Валери Гергиев, с Лондонския симфоничен оркестър, с Башмет и „Московски солисти“.

„Програмата, която ще предложим на варненската публика е много интресна – каза той, –  Бетовен, Трета соната и Брамс, Трета соната, а новото за варенци име ще бъде чешкият композитор Едуард Направник. През целия си професионален живот Направник е бил близък приятел на Чайковски, ръководил е пет десетилетия Мариинския театър, представял е премиерите на най-големите оперни заглавия на своето време – творби на Верди, Вагнер, Пучини. За пръв път в България ще бъде изпълнена неговата единствена цигулкова соната. Всъщност скоро с Лана Тротовшек ние ще запишем и компакт диск с тази музика.“ Лана Тротовшек свири на цигулка Pietro Antonio dalla Costa от 1750.

На 27 юни, вторник, в Градската художествена галерия варненската публика ще има възможност да се срещне с една малко позната у нас музикална традиция с гостуването на клавирно дуо „Ярило” от Канада. Звукът на два рояла е голямо изкушение за ценителите на камерната музика, а в концерта на пианистките Джейн Хейс и Анна Леви  те ще могат да чуят пъстра мозайка от творби на канадски композитори предимно от ХХ век.  Сред тях са Майкъл Конуей Бейкър, Патрик Карди, Ан Саудам,  Джон Бърк, Барбара Пентланд, Алексина Луи и Роже Матон. Този много въздействащ на сетивата концерт е създаден като мултимедиен проект и под мотото „Канада в звук и цвят“ ще отбележи 150-годишнината на Канада. Клавирното дуо Джейн Хейс – Анна Леви създават ансамбъл „Ярило“ преди 10 години с идеята да представят музика от съвременни композитори. Работят съвместно с Обществената радиотелевизионна компания в Канада и участват в проекта „Нова музика на нови сцени” на Канадския музикален център. Гастролът им във Варна се организира с подкрепата на Canada Council for the Arts.

Подобни новини

Вашият коментар