10 от най-впечатляващите жп гари (галерия)

10 от най-впечатляващите жп гари (галерия)

снимки: Economic.bg

Те са с възхитителна архитектура и декорации – истински шедьоври на строителното изкуство

След зараждането на железопътния транспорт идва ред и на удобството на пътниците. Построяването на красиви и комфортни гари е следващата стъка и често тези здания са толкова впечатляващи, че засенчват църкви и катедрали, галерии и дворци, източник /Economic.bg/.

Мнго жп гари по света са истински архитектурни шедьоври, превърнали са се в истински културни забележителности.

Вижте 10 от най-впечатляващите жп гари по света, представени от британския в. „Телеграф”.

1. Grand Central Terminal, Ню Йорк


Построена през 1931 г., гарата в Манхатън е елегантен монумент на железопътната история. Има повече платформи от всяка друга гара по света – 44 на брой, и е сцена на множество филми, като Мъже в черно, Лоши момчета, Кръстникът.

2. Гара Аточа, Мадрид


Най-голямата станция на Мадрид отваря през 1851 г. Фасадата безспорно е красива, но най-впечатляваща е гарата вътре. Фоайето е просторно, с жива растителност от зеленина и тропически цветя, там дори живеят редки видове костенурки.

3. Hauptbahnhof, Берлин


Гарата отваря през 2006 г. Тя е колосална структура от метал и стъкло на 2 нива. 1800 влака спират тук всеки ден и минават около 350 000 пътници.

4. Ярославската гара, Москва


Една от 9-те жп гари в Москва, Ярославската гара е известна като западния завършек на Транс-Сибирската железница. Отваря през 1862 г., но е реновирана няколко пъти.

5. Централна гара, Хелзинки


Гарата е една от най-разпознаваемите забележителности на финландската столица с гранитната си часовникова кула и двете двойки фигури на хора на фасадата. Отваря през 1862 г. и всеки ден се ползва от 200 000 пасажери.

6. Жп гара Куала Лумпур, Малайзия


Построена през 1910 г., гарата на Куала Лумпур е истински архитектурен шедьовър, смесица от източен и западен стил.

7. Гара Каназава, Япония


Футуристичната гара се намира в провинция Ишикава. Най-забележителен е входът Цузуми, построен през 2005 г. Вътре в зданието има голям търговски център и 7 влакови платформи.

8. Гара Хуа Хин, Тайланд


Тя е една от най-старите жп гари в Тайланд и е известна с кралската си чакалня.

9. Централна гара Антверпен


Наричана „Железопътната катедрала”  заради монументалните си размери, централната гара на белгийския град има широк купол и 8 кули. Интериорът е известен със своя лукс и декорации с повече от 20 вида камъни и мрамор.

10. Гара Сао Бенто, Порто


Най-красивите елементи тук са по вътрешните стени на гарата – рисунки на значими моменти от португалската история. Гарата е отворена от 1916 г.

Подобни новини

Вашият коментар