Как да пазим чистотата на местата за къмпингуване

Как да пазим чистотата на местата за къмпингуване

снимка: E-vestnik

През последните години все повече хора у нас предпочитат дивото къмпингуване през лятото край морето. Местата, където почиват, са труднодостъпни и там няма контейнери за смет. Бюджетите на повечето общини, на чиито територии се намират тези местности, са ограничени и не могат да поемат сметопочистването, източник /БНТ/.

Така на едно от предпочитаните места за къмпингуване в района на Шкорпиловци се е образувало микросметище, което стои от години.

Микросметището е в граничната зона между Община Бяла и Община Долни чифлик до курортния комплекс “Шкорпиловци”. Това място от години през лятото се превръща в истинско селище от палатки и каравани. Тук всичко обаче напомня на градска среда, която уж дивото къмпингуване трябва да замени. Както във всяко населено място, тук също се събират отпадъци. Тях обаче няма кой да извози и изчисти. Така от пет, а може би и повече години стои микросметище в гората, което не пречи на почиващите сред природата.

Къмпингуващ: “Не, не ми е приятно, но просто в момента виждате, навсякъде е пълно. Аз в интерес на истината сега го видях наистина.Ами, ние сме си виновни сами, да ви кажа.”

Гората, в която се къмпингува, е на Община Бяла. Достъпът до нея обаче става от територията на Община Долни чифлик, която миналото лято пое ангажимента да извозва отпадъците, за да запази чист района в курортния комплекс “Шкорпиловци”. От тази година и двете администрации отказват да се грижат за чистотата на къмпингуващите, защото е за сметка на техните данъкоплатци, а един тон боклук струва 200 лева. От Община Бяла са категорични, че няма да почистват отпадъците и на почиващите в труднодостъпната местност “Крадере”, докъдето се стига само по черен път. Някои от къмпингуващите излязоха с предложение към админастрацията.

Михаeл Дешков: “Смятам, че ако общината се погрижи да има контейнери, тук никой няма да се възпротиви от някаква скромна такса – 5,10,20 лева, няма значение.”

Мария Нончева: “Може с някакви билетчета, както ей тоя ваучер за интернета, купуваш си тоя ваучер, минават накякви проверяващи, виждат те си с ваучер, имаш си, можеш да си ползваш, изхвърляш си боклука в торбите.”

Според местната власт в Бяла трябва да има регламент и определени места за къмпингуване. От общината смятат, че решение на проблемите с чистотата на местностите за диво къмпингуване може да има чрез законодателни промени.

Подобни новини

Вашият коментар