Проф. Михаил Константинов: Конфликтът в Асеновград и други градове с големи цигански махали е симптом за сериозен проблем в обществото

Проф. Михаил Константинов: Конфликтът в Асеновград и други градове с големи цигански махали е симптом за сериозен проблем в обществото

снимка: Агенция “ФОКУС”

Конфликтът в Асеновград и други градове с големи цигански махали е симптом за сериозен проблем в обществото. Това коментира в обзорното предаване на Радио „Фокус“ „Това е България“ проф. Михаил Константинов във връзка с насилието от страна на цигани над млади спортисти в Асеновград. Според проф. Константинов става въпрос за големи групи от хора, които живеят на екстериториален принцип, за тях законите на страната не важат, имат свои вътрешни правила и това води до тежки конфликти с държавите, в които се намират. Той допълни, че Европа също не е пощадена от такива явления.
„Във Франция има около 600 гета, в които живеят различни африкански общности с ислямистка идеология, които са напълно изолирани от френското общество. Подобен е случаят с мюсюлманското гето в самия Брюксел – сърцето на Европа и столицата на ЕС. Проблемът е тежък, много трудно решим. Докато в Европа мюсюлманските гета се управляват от Шериата, системата от древни времена, която е базирана на исляма и Корана, то в България в нашите гета действа един особен съд, наречен Мешерето“, обясни проф. Константинов.
Той коментира още, че един от най-големите проблеми в момента е фактът, че циганите в България са необразовани. Според него един от най-тежките пороци на западното общество е това, че правата на индивида са поставени над правата на общността, източник /Агенция “ФОКУС”/.

Подобни новини

Вашият коментар