Унгария иска “Турски поток” да мине през България

Унгария иска “Турски поток” да мине през България

снимка: Economic.bg

Това стана ясно след среща между Алексей Милер и Петер Сиярто

Унгарското правителство и руският монополист “Газпром” подписаха споразумение за продължаване на газопровода “Турски поток” до Унгария. Това заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, цитиран от Interfax.

Възможностите са тръбопроводът да премине през България и Сърбия или през Румъния и Хърватия. По думите на Сирято първият вариант е по-реалистичен, отколкото втория. Министърът говори за плановете да свърже страната с южния газов коридор и плановете да обсъди това с ръководителя на “Газпром”, източник /Economic.bg/.

“Газпром” започна строителството на газопровода “Турски поток” през Черно море, който има за цел да се избегне транзита на газ през Украйна. Една част от него – 15.75 млрд. куб. м газ годишно, е предназначена за пазара в Турция. Другата – със същия капацитет, е предназначена за европейския пазар. Маршрутът на газопровода на европейска територия, по който руският газ ще отива в Европа, все още не е определен и ще зависи от резултата от преговорите на “Газпром” с различните държави.

В свое изявление “Газпром” съобщава, че по време на днешната среща между ръководителя на компанията Алексей Милер и Петер Сиярто са обсъдили въпросите за доставките на газ за Унгария, съхранението му в страната, както и транзитът за трети страни. По-специално, те са обсъдили перспективите за развитие на капацитета за пренос на газ в Унгария.

Милер и Сиярто са подписали пътна карта, която предвижда прилагането на редица дейности, насочени към развитието на газотранспортната система на Унгария. В документа се посочва намерението на страните да продължат дългосрочно сътрудничество в доставките на руски газ за Унгария.

През 2016 г. руският износ на газ за Унгария в размер на 5.7 млрд. кубически метра газ.

Подобни новини

Вашият коментар