Официална първа копка на Историческия парк край с. Неофит Рилски, община Ветрино, ще се състои на 11 юли

Официална първа копка на Историческия парк край с. Неофит Рилски, община Ветрино, ще се състои на 11 юли

Официална първа копка на Историческия парк край с. Неофит Рилски, община Ветрино, ще се състои на 11 юли. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от екипа на проекта за Историческия парк. Паркът е замислен като завършен културно-исторически комплекс, който ще предлага тематични атракции, съчетани с възможности за хранене, отдих и провеждане на различни развлекателни мероприятия. Основните акценти в проекта са поставени върху автентичната архитектура, богата гама от качествени услуги, достъп за широка маса от потребители, висока доходност и бърза възвръщаемост на вложените средства.
Историческият парк е проект за представяне на уникални културно-исторически ценности от световна значимост. Комплексът ще представлява тематичен парк, изграден на площ от 130 декара. В него хронологично ще бъдат пресъздадени различни епохи от развитието на човешката цивилизация, оставили отпечатък по нашите земи. Като се започне още от най-ранните форми на организиран живот, чрез бита и културата ще бъде представена еволюцията на човечеството през периодите на неолита и халколита. Следва тракийският период, чието развитие обхваща бронзова и желязна ера. В тази зона гостите на парка ще могат да посетят пълноразмерни възстановки на тракийски храм на Богинята майка, отделен тракийски дворец, военни помещения и две гробници. След тях пътят превежда посетителя през римската епоха, представена чрез античен театър, площад и римска вила, за да премине към укрепено славянско селище и прабългарски стан с всички характерни атрибути. Оттам маршрутът продължава към зона „Първо българско царство“ – възстановка на красивата столица Плиска с емблематична крепостна стена, скрипториум, казарми, пазар, царска беседка, ранна православна църква и дворцов комплекс. Историческата част на парка ще завършва със зона „Второ българско царство“, в която ще бъде изградена част от крепостната стена с три типа кули – открита бойна кула, закрита бойна кула и кула-тъмница, зад които се простират дворцов комплекс, царска православна църква и административна сграда.
В парка са предвидени две заведения за отдих, красиво езеро с прилежащо парково пространство, зона за интерактивни занимания, включващи конна езда, стрелба с лък, уроци по антична и средновековна фехтовка, както и много други исторически мотивирани занятия, източник /Агенция “ФОКУС”/.

Подобни новини

Вашият коментар