Парламентът сложи край на “вечния длъжник”

Парламентът сложи край на “вечния длъжник”

снимка: Гласове

Парламентът слага край на „вечния длъжник”: депутатите приеха единодушно на първо четене промяна в Гражданския процесуален кодекс, с която ще се въведе 10-годишна давност на дълговете. Според действащото сега законодателство дори длъжникът да почине, кредиторът може да предяви претенции към неговите наследници.

Четири законопроекта – на БСП, „Воля”, ГЕРБ и „Обединени патриоти” се обединиха около идеята дълговете на хората, които датират от повече от 10 години, да бъдат опростявани, независимо дали има съдебно решение или към момента на изтичане на срока още се водят дела, източник /Гласове/.

Омбудсманът Мая Манолова приветства промените, но изрази надежда за допълнителна „фина настройка” между първо и второ четене. Предложението се подкрепя от Асоциацията на банките, Камара на частните съдебни изпълнители и Министерство на правосъдието.

Филип Попов от”БСП за България” отбеляза по време на дебатите в пленарната зала, че това е стъпка в правилната посока, но попита защо тази промяна в Закона за задълженията и договорите да се прави чрез измененията в ГПК. Това е един наистина сложен юридически казус, с който се променят много отношения и закони, посочи той. По думите му така направеното предложение е удар във въздуха, защото е предвидено, че десетгодишната давност не засяга обезпечените вземания.

Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи, че са отворени за всички предложения и коментари във връзка с обхвата и действието на давността. Тук нашата идея е абсолютната погасителна давност да погаси не само правото на иск, но и самото задължение, обясни той и посочи, че затова го предлагат като част от този пакет промени.

Хамид Хамид от ДПС каза, че между двете четения на промените ще предложат текст, който ще сложи край на фигурата на вечния длъжник. Ще предложим таксите, които се събират от съдебните изпълнители да влязат в закона, посочи той. По думите му така ще се осигури по-трайна уредба на тези такси.

Явор Нотев от “Обединени патриоти” отбеляза, че преди второто четене не бива да се изпуска от внимание, че срещу всеки длъжник стои и кредитор.

Подобни новини

Вашият коментар