Бюджетна комисия остави кешовите плащания до 10 000 лв.

Бюджетна комисия остави кешовите плащания до 10 000 лв.

снимка: Economic.bg

Последната дума има Народното събрание, което окончателно трябва да реши колко да бъде прагът

Въпреки че Народното събрание одобри таванът на плащанията в брой да започне да се понижава постепенно и в началото на 2019 г. да падне до 1000 лв., тази идея вероятно няма да се осъществи. Причината е, че депутатите в Комисията по бюджет и финанси отхвърлиха на второ четене всички предложения за ограничаване на прага. Това почти сигурно означава, че промените няма да минат и на второ четене в Пленарна зала, източник /Economic.bg/.

При първото гласуване в комисия депутатите одобриха предложения от Министерството на финансите план, според който от 1 август прагът се сваля до 5 000 лв., от 1 януари 2018 г. до 3000 лв., а година по-късно – до 1000 лв.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) предложи при гласуването на второ четене прагът да бъде свален до 5000 лв. от началото на другия месец, но да не се променя повече. Представителите на управляващата партия гласуваха „за“ това предложение, но гласовете им не стигнаха. Против гласуваха депутатите на БСП, ДПС и Патриотичния фронт.

С това в крайна сметка не бе подкрепено нито едно от предложенията за промяна на сегашния таван от 10 000 лв. Последната дума има народното събрание, което ще гласува варианта, който бе предложен от Министерството на финансите.

Народният представител от ДПС Йордан Цонев заяви, че поставя принципно въпроса и каза, че ограничаването на плащанията в брой е в правилната посока. „Въпросът е къде ще спрем“, каза той, цитиран от БГНЕС. „Ние произволно можем да се спрем на 5 000 лв., на 8 000 лв., на 12 000 лв., но тук се преплитат толкова много фактори, че се чудя кой може да даде оценка какво ще бъде въздействието на тази промяна“, добави Цонев.

Подобни новини

Вашият коментар