10 популярни продукта, които не съществуваха пред 10 години

10 популярни продукта, които не съществуваха пред 10 години

снимка: Economic.bg

Само за десетилетие развитието на технологиите промени навиците ни изцяло

Само преди 10 години светът изглеждаше много по-различен от сега и това се дължи на бурното развитие на технологиите. Толкова много онлайн опции, вплели се неизменно в ежедневието ни днес, изобщо бяха недостъпни преди десетилетие, а някои от тях дори не са били и замислени идейно. Сега всеки държи в ръцете си устройство, през което за секунди може да намери всевъзможна информация, кола за споделено пътуване или евтина стая под наем в чужбина, източник /Economic.bg/.
Ето  някои от най-полезните и популярни продукти и услуги, появили се преди 10 или дори по-малко години, селектирани от Business Insider:
1. iPad
Снимка: Pexels
Когато Стив Джобс представи таблета на Apple преди 7 години, той го описа с думите „най-доброто преживяване за браузване, което някога сте имали“. По думите му iPad съчетава по-добри качества и от лаптопите, и от смартфоните.
2. Google Chrome
Google представи своя Chrome браузър на 1 септември 2008 г. Тогава те го охарактеризираха като „модернизиран и опростен“. „Също както заглавната страница на класическия Google, Google Chrome е изчистен и бърз“, обясни изпълнителният директор на компанията Сундар Пичай и допълни „той ще ви отведе, където поискате“.
3. Snapchat
Снимка: Pixabay
Snapchat се появи за първи път в магазина за приложения на Apple през лятото на 2011 г. като апликация за изпращане на изчезващи снимки. Първоначално се наричаше Pictaboo, но още през септември същата година се преименува на Snapchat. То бързо започна да набира популярност сред тийнейджърите в Лос Анджелис, а след това и в целия свят – нещо, което се стори заплашително за най-голямата социална мрежа Facebook. Компанията на Марк Зукърбърг не успя да придобие Snapchat, но за сметка на това не се посвени да прекопира всичките ѝ популярни функции.
4. Airbnb
Снимка: Pixabay
Идеята за Airbnb се появява през 2007 г., когато съоснователят на компанията Джо Гебия изпраща съобщение до съквартиранта си Браян Чески с предложение да отдадат апартамента си под наем и по този начин да изкарат допълнителни пари. След няколко опита Air Bed&Breakfast накрая дебютира официално през 2008 г. като платформа за отдаване и наемане на свободни стаи от жилища, която се стори особено полезна на хора, търсещи по-достъпни ценови оферти по време на пътувания.
Днес, 9 години след появата си, компанията е един от най-популярните туристически брандове с много повече услуги за клиентите. Тя се оценява на 31 млрд. долара, което я прави вторият най-високо оценен стартъп в САЩ.
5. Spotify
Снимка: Pixabay
Платформата за стрийминг на музика дебютира в Стокхолм, Швеция, през октомври 2008 г. Зад идеята стои тандемът Даниел Ек и Мартин Лорентсон. Те представят своята услуга през пролетта на 2007 г. в бета версия, а малко след това успяват да подпишат лицензионни споразумения с мейджъри като Sony, Universal, BMG и други продуцентски лейбъли. Девет години по-късно платформата е най-популярната музикална стрийминг услуга с безплатна версия и опция за абонамент и има 140 млн. активни дневни потребители по света.
6. Oculus
Снимка: Pixabay
Идеята за компанията за виртуална реалност Oculus се ражда в гараж в Ървайн, Калифорния, през юни 2012 г. Тогава 19-годишният основател Палмър Лъки представи идеята за VR очилата в платформата за групово набиране на финансиране Kickstarter. Две години по-късно Лъки продаде Oculus на Facebook за 2 млрд. долара, а към днешна дата ръководителите на звеното търсят нови хоризонти за привличане на потребители към света на виртуалната реалност.
7. Instagram
 

Снимка: Pexels
За първи път Instagram дебютира през октомври 2010 г. и още в първия ден в платформата решават да си направят профил 25 000 души. През 2011 г. приложението оглавява класацията за най-популярните апликации за iPhone. Това не остава незабелязано от Марк Зукърбърг, който през април 2012 г. дава 1 млрд. долара, за да добави Instagram в портфолиото на Facebook. Днес платформата за смартфон фотография има 200 млн. дневни потребители и все по-успеншо копира и внедрява популярни функции на Snapchat.
8. Kickstarter
 

Снимка: Kickstarter/Screenshot
Платформата за групово събиране на финансиране (crowdfunding) стартира през април 2009 г. в опита на съоснователя на компанията Пери Чен да намери ресурс, за да покани музиканти на джаз фестивал в Ню Орлианс. Впоследствие тя се превръща в шанс за множество иновативни проекти, търсещи начин да стартират дейността си. Мнозина са опитали късмета си, а цели 13 милиона души са успели да наберат необходимото финансиране. През Kickstarter са акумулирани около 3.2 млрд. долара.
9. Android
Снимка: Pixabay
Операционната система на Google бе представена през ноември 2007 г. от съоснователя на компанията Сергей Брин и главният инженер Стив Хоровиц. Още тогава се появи и слухът, че това ще доведе до появата и на собствен смартфон, който бе обявен девет години по-късно под марката Pixel. Когато представи Android, Брин изрази надежда, че тя ще задвижи хиляди телефони. Е, днес операционната система се ползва от 2 млрд. активни устройства.
10. 4G мрежи
Снимка: Pixabay
Днес те може би изглеждат като даденост, но ако се обърнем назад, ще си дадем сметка, че те съществуват от едва седем години. С появата си 4G мрежата надгради предшестващата я 3G и вдъхна надежда, че ще направят мобилния интернет много по-бърз и по-добре функциониращ. През март 2010 г. се появи и първият 4G смартфон – HTC Evo, бързо последван от модел на Samsung още през юни същата година. За сравнение първият 4G смартфон на Apple бе iPhone 5, излязъл на пазара през  2012 г. Днес вече погледите ни са отправени в очакване на още по-бързата 5G мрежа.

Подобни новини

Вашият коментар