Плажовете в Бяла са с високо микробиологично замърсяване

Плажовете в Бяла са с високо микробиологично замърсяване

снимка: Expert.bg

Тази година плажовете в Бяла са с високо микробиологично замърсяване. Това каза д-р Дочка Михайлова, директор на Регионалната здравна инспекция – Варна по време на среща на Областния координационен център по туризъм във Варна с участието на вицепремиера Валери Симеонов.

Тази тенденция се наблюдава и на трите плажа в Бяла. „Не се налага затваряне на плажовете. Досега те бяха чисти, но вече не е така“, подчерта д-р Михайлова. Подготвено е писмо до кмета на Община Бяла, защото ако темповете на замърсяване се запазят, е възможно да се стигне и до затваряне на плажове. До този момент източникът на замърсяването не е установен, източник /Expert.bg/.

РЗИ съвместно с Министерството на туризма е извършила текуща проверка на всички плажове и готовността им за посрещане на туристи, като компетенциите на здравната инспекция са по отношение на пунктовете – лекарски, долекарски, санитарен транспорт. Здравната инспекция контролира и чистотата на морската вода в зоните за къпане, като има правомощията да затвори съответния плаж, ако той не отговаря на изискванията, съобщава “Фокус”.

Д-р Михайлова отбеляза, че тази година всички периодични изследвания на Офицерски плаж са нормални. „По-високи са стойностите на микробиологичните замърсители, но са в границите на нормата и не се изискват мерки за затваряне на плажа, както беше миналата година“, каза д-р Михайлова.

На Офицерския плаж тази година е установено ново заведение, за което са информирани компетентните органи. След извършени проверки е установено, че заведението отговаря на всички санитарни изисквания и не замърсява плажа. ПСпоред д-р Михайлова, замърсяването тази година се придвижва от Офицерския плаж към Южния и Аспаруховия плаж. Според последните резултати Офицерският плаж е с по-ниски показатели на микробиологични замърсители, отколкото плажовете в Бяла.

Подобни новини

Вашият коментар