Кипренските самодейци омагьосаха Балкана с фолклора на Варненския край

Кипренските самодейци омагьосаха Балкана с фолклора на Варненския край

снимки: Агенция “Черно море”

Самодейците от Народно читалище “Христо Ботев-1927” – с. Кипра, община Девня, изпълниха автентични фолклорни песни и танци в сърцето на Стара планина. Изявата им бе в рамките на провелия се през уикенда в село Рибарица традиционен Празник на народния обичай и автентичната носия, чийто организатор e Община Тетевен. На сцената в историческата местност Костина, която е лобно място на революционера Георги Бенковски, кипренци претвориха майсторски фолклорното своеобразие на колоритното си село и спечелиха не само овациите на публиката, но и сърдечните комплименти на самодейни състави от други етнографски области на страната, източник /Агенция “Черно море”/.

 

 

Въпреки ранното ставане, дългото пътуване и морната жега, млади и стари дадоха всичко от себе си, за да представят фолклора на Варненския край на необходимата художествено-естетическа висота. Веднага след слизането си от автобуса, осигурен от Община Девня, самодейците се събраха край живописния бряг на река Бели Вит и започнаха да репетират за сценичната си изява.

 

 

За фолклорния празник в Рибарица кипренци се готвеха усърдно и дълго време. Задължително условие за участие в конкурса бе съставите да представят само автентични песенни и танцови изпълнения от своя етнографски район, като същото изискване важеше и за облеклото на изпълнителите. Това наложи НЧ “Христо Ботев-1927” – с. Кипра да поръча за изработка нови народни носии, при това два вида, с които самодейците се изявиха за първи път публично на фолклорния фестивал в Рибарица.

 

 

Изключително силно и въздействащо бе участието на ансамбъл “Кипра” с художествен ръководител Дияна Найденова, която е професионален хореограф. За разлика от други състави, които пяха и танцуваха на фона на записани мелодии, кипренци се изявиха изцяло на живо. Под съпровода на тъпан, гайда и акордеон колоритните баби от читалищната певческа група пяха народни песни, докато в това време чаровните изпълнителки от танцовия състав играха сложни и позабравени във времето кипренски хора́.

Всички песенни и танцови изпълнения, с които самодейците от Кипра участваха на фолклорното събитие, са официално признати за автентични от Министерството на културата и са включени в списъка на живите човешки съкровища на ЮНЕСКО. Сред тях бе и една стара кипренска песен, която впечатли публиката със своята актуалност:

“Пара́та днеска света владее, който я няма, трудно живее.

Пр.: Думбази-джамбази, карамели-бонбони, чоколади-мармалади, цели чукундури.

През тази криза много измряха, останалите забогатяха.

Пр.: Думбази-джамбази, карамели-бонбони, чоколади-мармалади, цели чукундури…”

Участие във фолклорния фестивал взе и колоритната мъжка певческа група към НЧ “Христо Ботев-1927” – с. Кипра, както и местната народна певица Невянка Василева. След техните изяви на сцената отново излязоха изпълнителките от танцов състав “Кипра”. За да удовлетворят още едно задължителното условие на конкурса – за музикално-танцово изпълнение от друга фолклорна област на България, самодейките изтанцуваха шопското “Зидарско хоро”. За целта им се наложи да се пременят за броени минути и при полеви условия с характерни за Софийско народни носии. Преди това те изпълниха атрактивния „Варненски танц“ , чиято темпоритмика се синхронизира и посредством удари с дървени лъжици. Всички колективни изпълнения на кипренските самодейци се отличаваха с пленителен артистизъм, виталност, идеален синхрон и симетрия на танца. Доказателство за тяхното силно въздействие бяха и нестихващите аплодисменти на публиката.

Своеобразният фолклорен фестивал в сърцето на Стара планина има конкурсен характер, а журито ще обяви резултатите за отделните категории, в това число и Голямата награда, в близките дни. Кипренските самодейци си тръгнаха от Рибарица с благодарствени грамоти, ведро настроение и очакване за отлични оценки.

Подобни новини

Вашият коментар