“Медиана”: Разликата между ГЕРБ и БСП е под 3%! Имиджът на “Воля” се клати, ДОСТ изчезва

“Медиана”: Разликата между ГЕРБ и БСП е под 3%! Имиджът на “Воля” се клати, ДОСТ изчезва

снимка: Епицентър

Всеки трети е песимист за развитието на страната, половината българи скептични към властта, показват данните от изследването на социологическата агенция. Оценката за правителството е 3.39

Всеки трети българин е песимист за развитието на страната, а 40 живеят с мисълта, че стандартът им ще се влошава.

Това сочи национално представително изследване на Агенция Медиана, проведено е в периода от 12 до 18 юли 2017 година с 1002 човека в 125 точки, източник /Епицентър/.

От агенцията посочват следните основни изводи: 

(Изследването е проведено преди скандала със суджуците, който вероятно ще се отрази на обществените нагласи.)

– В обществото доминира песимизъм по отношение развитието на страната. Само 18 % разчитат на подобрение, докато песимистите, очакващи влошаване са близо два пъти повече – 34 %.

 – Близо 40 % от хората живеят с усещане за влошаване на материалния стандарт на домакинството си. Отново 18 % отчитат положително развитие в благосъстоянието на семейството си.

– Песимизмът по отношение на развитието на страната, както и усещането за спадащ личен материален стандарт дава отражение и върху отношението върху правителството. Тук наблюдаваме подчертан скептицизъм. Близо два пъти повече са хората, според които новото управление разочарова, спрямо тези, на които то вдъхва надежда (54 % : 26 %).

– Вярват, че правителството „Борисов-3“ ще успее да подобри положението в страната са 22 %,докато опасяващите се, че тази власт ще го влоши са 30 %. Най-голям е делът на хората (38 %), които смятат, че просто нищо няма да се промени – нито към добро, нито към по-лошо.

– Засега този скептицизъм към властта не се насочва към търсене на политическа алтернатива.

– Съотношението на електоралните предпочитания показва картината, която наблюдаваме (с леки промени) вече повече от половин година.

 – ГЕРБ привлича традиционните си избиратели, които са в рамките на една четвърт от пълнолетните граждани. Не се наблюдава и разочарование и намаляваща подкрепа сред тях – това са и основно оптимистите както за перспективите пред страната, така и по отношение на личното им материално благосъстояние.

– БСП очевидно е преодоляла кризата на доверие, характерна за 2015/2016 година и се намира на около 3 % след основния си политически опонент.

 Участието във властта не се е отразило негативно на Патриотите. Те запазват своите симпатизанти в обема от преди предсрочните избори.

– „Воля“ е понесла тежки удари върху имиджа си – вероятно в резултат от повдигнатите обвинения към Веселин Марешки и други членове на формацията. Все още, обаче, е на границата за влизане в парламента.

– ДОСТ практически е изчезнал от политическата карта вътре в страната.

 – ДПС продължава да бъде основната партия на българските турци и на пръв поглед не изглежда да е понесла особени щети от ДОСТ (в рамките на избирателите в страната).

„Реформаторския блок“ продължава да води своеобразен задгробен живот. Въпреки фактическия му политически разпад, значителна част от избирателите (3.5 %) заявяват, че на едни избори биха гласували за него.

Обществени очаквания

СПОРЕД ВАС, КАКВО ОЧАКВА СТРАНАТА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА (СЛЕДВАЩИТЕ 12 МЕСЕЦА) – подобрение, влошаване, задържане на това положение, друго?

% от всички

ПОДОБРЕНИЕ

18

ЗАДЪРЖАНЕ НА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ

38

ВЛОШАВАНЕ

34

БЕЗ МНЕНИЕ

10

100 %

А КАК ОЦЕНЯВАТЕ МАТЕРИАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА СЕМЕЙСТВОТО ВИ ДНЕС В СРАВНЕНИЕ С ТОВА ОТПРЕДИ 1 ГОДИНА?

% от всички

СЕГА Е МНОГО ПО-ДОБРО

2

СЕГА Е МАЛКО ПО-ДОБРО

16

СЕГА Е МАЛКО ПО-ЛОШО

24

СЕГА Е МНОГО ПО-ЛОШО

15

НЯМА РАЗЛИКА

43

100 %

НОВОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ И ПАТРИОТИТЕ ВДЪХВА ЛИ ВИ ДОВЕРИЕ ИЛИ ПО-СКОРО ВИ РАЗОЧАРОВА?

% от всички

ВДЪХВА ДОВЕРИЕ

26

ПО-СКОРО РАЗОЧАРОВА

54

НЕ МОГАТ ДА ПРЕЦЕНЯТ

20

100 %

ВИЕ ЛИЧНО ВЯРВАТЕ ЛИ, ЧЕ ТРЕТОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА БОЙКО БОРИСОВ ЩЕ УСПЕЕ ДА ПОДОБРИ ПОЛОЖЕНИЕТО В СТРАНАТА ИЛИ НАПРОТИВ – ЩЕ ГО ВЛОШИ?

% от всички

ЩЕ ГО ПОДОБРИ

22

ЩЕ ГО ВЛОШИ

30

НИТО ЩЕ ГО ПОДОБРИ, НИТО ЩЕ ГО ВЛОШИ

38

НЕ МОГАТ ДА ПРЕЦЕНЯТ

10

100 %

Оценка на правителството

КАКВА Е ОЦЕНКАТА ВИ ПО ШЕСТОБАЛНАТА СИСТЕМА ЗА НАСТОЯЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДОСЕГА?

(ПО ШЕСТОБАЛНАТА СИСТЕМА)

от всички

Средна оценка

Среден 3,39

Електорални нагласи

АКО днес, сега имаше ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?

% от всички

ГЕРБ

24.0

БСП ЗА БЪЛГАРИЯ

21.5

ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ (НФСБ, АТАКА И ВМРО)

7.8

ДПС

6.7

РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК

3.5

ВОЛЯ

3.4

дВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ

1.2

движение 21

0.7

АБВ

0.6

ЗА ДРУГА ПАРТИЯ

1.1

НЕ БИХА ГЛАСУВАЛИ

29.5

100 %

Подобни новини

Вашият коментар